A legjobb robotépítők között a Talentum

Ismét az ország legjobbjai között végzett a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány programozóműhely Talentum SAP csapata.

Kassa

Januárban zajlottak a First Lego League (FLL) nemzetközi robotikai csapatverseny regionális fordulói. A versenyben az elmúlt évben a világ 88 országából 32 000 csapat, 250 000 gyerek vett részt.

A kassai diákok a régió 16 csapata közül az összesített verseny és több kategória győzteseként jutottak tovább a visegrádi országok csapatainak fordulójára. A Robot Game kategóriát 309 ponttal és egyben szlovákiai rekorddal nyerték meg, de a Robot Design díjat is nekik ítélte a szakmai zsűri. „A versenyt minden évben új témában hirdetik meg, most az állatok és az emberek együttélése a vezérgondolat, melyhez kapcsolódva robotot kell tervezniük. A gyerekeknek kutatási projektet is ki kellett dolgozniuk” – nyilatkozta Hanesz Angelika, a Talentum SAP vezetője. A Talentum projektje a denevérek megmentéséről szólt, mivel a városokban a panelházak külső szigetelésénél időnként előfordul, hogy a denevérek a burkolat alá szorulnak. Szakemberekkel való konzultációk után létrehozták a BatScape-et, ami egy PVC csövön keresztül kivezeti a denevéreket a rejtekhelyükből, de vissza már nem engedi őket. „A készülék a terelőcsőbe beépített Arduino mikroszámítógép segítségével egyúttal meg is számlálja a denevéreket, az adatokból a környezetvédők pontos információhoz jutnak” – magyarázta a csapat mentora. Február 5-én a V4 országok döntőjén Debrecenben 27 csapattal mérik össze tudásukat a Talentum diákjai. A verseny egyik fontos kategóriája a Teamwork – csapatmunka lesz, amelyben az együttműködést és a kommunikációt értékelik. „Erre nem lehet speciálisan készülni, mert csak a rendszeres közös munka vezet oda, hogy szinte egymás gondolatait is kitalálva dolgozzanak együtt a csapat tagjai” – zárta Hanesz Angelika.

Címkék 

Ajánló