Prikler Mátyás alkotását beválogatták a főiskolás vizsgafilmek versenyébe

Köszönöm, jól – még Cannes-ban is!

Pozsony. A fiatal hazai magyar filmrendező, Prikler Mátyás Köszönöm, jól (Ďakujem, dobre/Thanks, Fine) című negyvenperces rövidfilmjét meghívták a 63. cannes-i filmfesztiválra…

Jelenet Prikler Mátyás filmjéből (Képarchívum)

ÚJ SZÓ-HÍR

 

Pozsony. A fiatal hazai magyar filmrendező, Prikler Mátyás Köszönöm, jól (Ďakujem, dobre/Thanks, Fine) című negyvenperces rövidfilmjét meghívták a 63. cannes-i filmfesztiválra.

A Köszönöm, jól című kisjátékfilm szlovákiai premierjét tavaly tartották a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál Made in Slovakia elnevezésű információs szekciójában, amelyben több sikeres diákfilmet is bemutattak. A téli mustra után a mozgóképes alkotás a diákfilmek Early Melons elnevezésű nemzetközi pozsonyi szemléjén folytatta fesztiválszereplését, ahol megkapta a szemle legjobb játékfilmnek járó díját, legutóbb pedig a szlovák filmkritikusok díjával gazdagodott.

Május 12. és 23. között a 63. cannes-i filmfesztivál ideje alatt a Köszönöm, jól nemzetközi irányt vesz. Cannes-ban a fesztivál hivatalos versenyprogramjának főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation elnevezésű szekciójában szerepel majd a szlovák film. Önmagában az nagy dolog, hogy a film elkerül Cannes-ba, jelentőségének felmérésére azt a tény említsük még meg, hogy a világ filmes főiskoláiról ezerhatszáz vizsgafilmet neveztek be, ezek közül válogatták ki azt a tizenhármat, amelyek versenyezni fognak azért a három díjért, amit ebben a szekcióban ítél majd oda a nemzetközi zsűri, élen Atom Egoyan neves örmény származású kanadai filmrendezővel.

A Köszönöm, jól egy idős házaspár és gyerekei családi kapcsolataiba pillant be szociális érzékenységgel, látleletét adva annak is, ahogy egy családon, a rokonságon belül alakul a magyar–szlovák viszony.

A film főbb szerepeit Várady Béla, Ferenczy Anna, Mokos Attila, Molnár Xénia és Zuzana Mauréry alakítja.

A film forgatókönyvét közös ötlet alapján Marek Leščák és Prikler Mátyás írta.

A jelmezeket Gadus Erika tervezte. (tébé)

Ajánló

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Liptószentmiklósi járásban az utóbbi napokban lezúdult, nagy mennyiségű...

Ötven tehenet, 70 juhot és 30 kecskét kínált Barack Obama amerikai elnök 16 éves lánya, Malia kezéért egy kenyai...

Öt évvel ezelőtt, egy csehországi vállalkozó ötlete alapján kezdték meg az érsekújvári járásbeli Tardoskedden a...