Hét éve írták alá a szerződést, a kommunikációs rendszer állítólag ma sem működik

Radičová Gorilla helyett King Kongot talált

„Melyik ezek közül a fejlett kommunikációs rendszer 250 millióért?” Radičová búcsúzóul a védelmi tárcánál tisztogat. (TASR)

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Robert Fico első és Mikuláš Dzurinda második kabinetjének tagjai is érintettek abban az ügyben, amelyet az elmúlt napokban Iveta Radičová leköszönő miniszterelnök a legnagyobb közbeszerzési botránynak nevezett. „Ez nem Gorilla, ez már King Kong” – mondta. A versenyt a Mokys elnevezésű katonai kommunikációs rendszer beszerzésére írták ki hét évvel ezelőtt, a tender mindeddig 250 millió euróba került. A Mokys lényege, hogy lehetővé tegye a katonák gyors és minél egyszerűbb kommunikációját a terepen. A rendszer állítólag nem működik.

Radičová, aki Ľubomír Galko (SaS) menesztése óta a védelmi tárcát is irányítja, februárban tett feljelentést, a rendőrség pedig az elmúlt napokban kezdte meg a bűnvádi eljárást. A kormányfő szerint a tender kiértékelése is furcsa volt 2005-ben, amikor a védelmi minisztérium élén Juraj Liška (SDKÚ) állt. Az utolsó pillanatban módosították a feltételeket, aminek köszönhetően a Bae Systems cég nyert, holott a versenyben második helyre került érdeklődő ajánlata egymilliárd koronával alacsonyabb volt – tájékoztatott a Sme napilap. Ezután a gyanús szerződés-kiegészítések aláírása, a furcsa számlák kifizetése a további miniszterek, Martin Fedor (SDKÚ), František Kašický (Smer), Jaroslav Baška (Smer) idején is folytatódott. „Nyugodt álmaim vannak” – mondta Liška, azzal, hogy a projekt megvalósítását Fedor miniszterkedése alatt kezdték el. „Az alatt a pár hónap alatt, míg a minisztérium élén álltam, semmilyen versenyt sem hirdettünk meg” – mondta Fedor. „Ez az egész badarság” – nyilatkozta Baška, hasonlóképp fogalmazott Kašický is.

A Bae Systems szintén elutasítja a vádakat. Állítják, jó minőségű termékeik vannak, s minden a legnagyobb rendben van. A kommunikációs rendszer fejlesztésében több szlovákiai cég is részt vesz, például a 99% vezetőjének, Ivan Weissnak a cége, a Delta Defence .

Kit terhel a felelősség? „Mindenki érintett” – állítja Radičová, azzal, hogy még mielőtt távozna tisztségéből, bemutatja, hogyan nem működik az egész Mokys. (dem)

Címkék 

Ajánló

Legalább 10 szlovákiai katonája is volt az Iszlám Államnak, és mintegy 100 szlovák állampolgár harcol Kelet-...

A Bratislava Monarchs nyerte meg a magyarországi amerikaifutball-bajnokság elitligáját, a Hungarian Football League...