Öt ország ifjú virtuózai

ss
Budapest |

Nemzetközi sikertörténet lehet a magyar köztévé Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatója. A 2020-as különleges műsorfolyam szerkesztői a visegrádi négyek országai mellett Szerbia felé is nyitottak. A Virtuózok V4+ november 27-én startol a Duna Televízióban, Közös nyelven zenélünk alcímmel.

A hat éve indult Virtuózok legfontosabb küldetése, hogy bebizonyítsa, a komolyzene nem egy elavult műfaj, hanem olyan művészeti ág, amely évszázadokon át annak ellenére népszerű tudott maradni, hogy a legrégebbi zenei gyökerekből táplálkozik. A mára mozgalommá duzzadt műsor célja a fiatal tehetségek felfedezése, akiknek a későbbiekben sem engedik el a kezét.

A Virtuózok átlépte Magyarország határait, idén Lengyelország, Szlovákia és Csehország, valamint vendégként Szerbia tehetségeit is versenyre hívta, és mind az öt ország televíziós csatornáin sugározzák majd. 

Az adások fordulóit már rögzítették, a korábbi szériákhoz hasonlóan most is különböző hangszereken, illetve énekesként mutathatták meg tehetségüket a versenyzők. Idén a korábbi Virtuózok műsorban felfedezett tehetségek, az eddigi szériák győztesei is jelentkezhettek. 

A műsorvezetők egyike egy élő legenda, a német Thomas Gottschalk lesz, aki Ida Nowakowska lengyel színésznővel párban vezeti a versengést. A zsűri is nemzetközi: Miklósa Erika világhírű opera-énekesnő képviseli Magyarországot, Peter Valentovič karmester és zongoraművész Szlovákiát, rajtuk kívül Coco König magyar származású osztrák színésznő, Alicja Wegorzewska lengyel opera-énekesnő, Gabriela Boháčová cseh fesztiváligazgató és Silvana Grujics szerb televíziós szakember dönt a versenyzők sorsáról. 

Miklósa Erika, akinek sokéves tapasztalata van a műsor zsűrijében, a következőket mondta a Virtuózok budapesti sajtótájékoztatóján: „Óriási ajándék tehetségeket felfedezni. Boldog és szerencsés vagyok, mert követhetem ennek a műsornak a növekedését, kiteljesedését. Ez a mozgalom már mindenkinek a kedvence lett, nemcsak az embereké, hanem a médiumoké is. Nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek példamutatásukkal kitartásra sarkallnak, és még fontosabb az, hogy ezt be is mutassuk.” Az elmúlt napok felvételeiről Miklósa Erika azt mondta, „boldogan ültem itt, mert megint bebizonyosodott, hogy ez az a műsor, ami abszolút utat tör magának a világba, és eljut mindenhova. Többet pedig nem is kívánhatok, mint hogy ezek a gyerekek is utat törjenek maguknak.”

A műsor főcímzenéjének megírására ifjabb Plácido Domingo zeneszerzőt kérték fel, akinek édesapja, a világhírű tenor is teljes odaadással támogatja ezt a kezdeményezést. 

A Virtuózok V4+-nak minden országból lesz egy-egy győztese. Az adott országból érkező versenyzők egymással küzdenek, azaz összesen öt nyertest hirdetnek. Ők fejenként 15 ezer eurós pénzjutalmat kapnak, de lesznek különdíjak is. A Virtuózok produkció lemezfelvételi lehetőséget is biztosít a legjobbak számára, akik felléphetnek egy nemzetközileg elismert művésszel is. Mind a 20, műsorba jutott versenyző részt vehet a Virtuózok gálakoncertjén. 

Az elődöntőnek két fordulója lesz, országonként két-két versenyzővel. Az állandó nemzetközi zsűri és az aznapi szuperzsűri-tag előtt mutatják be produkcióikat. A döntő is kétfordulós: országonként a két-két legjobb versenyező végső összecsapását láthatják a nézők. Mindkét döntőben egy-egy különböző zene-művel készülnek majd a versenyzők, és végül egy-egy győztest hirdet a zsűri országonként. A gálakoncertet a Müpában rendezik világsztárok, a győztes virtuózok, valamint a korábbi évadok nyerteseinek közreműködésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?