Nyitott műhelyben, nyitott szívvel

nyitott műhely

A Magyar Népi Iparművészei Múzeumban ünnepelték január utolsó szombatján a Hagyományok Háza ötéves Nyitott Műhelyét. A jubileumi eseményen több mint hatvanan vettek részt.

A magyar kultúra napján, 2015-ben – a Magyar Népi Iparművészei Múzeum szárnyaként – nyitotta meg kapuit a Nyitott Műhely. A Hagyományok Háza kezdeményezését január 25-én serény munkával ünnepelték az egybegyűltek.

A Műhely a népművészet-kedvelők népes táborának egy olyan különleges találkozóhelye, ahol a látogatók megismerhetik a kortárs népművészet és a népi iparművészet mesterségeit és alkotófolyamatait. A több száz foglalkozás több ezer vendége az öt év alatt közvetlenül a mesterektől tanulhatta meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, és ismerhette meg a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A Műhelyben számos szakma elismert mestere dolgozik, és naponta tart – a múzeumi nyitvatartási időben – bemutatót az egyéni és iskolai csoportos látogatók számára. Egyszerre több alkotó is részt vesz a műhelymunkában, így a betérők az ottlétük alatt több mesterséget is megismerhetnek.

A Nyitott Műhely ezen kívül – workshopok szervezésével – járul hozzá a kézműves mesterek, iparművészek és más szakmák közötti párbeszédhez, tapasztalatcseréhez.

A szombati rendezvényen minél több kézműves mesterséget kívántunk megmutatni – értékeli a jubileumi napot Farkas Réka múzeumi közművelődési szakember. – Négy meghívott mester tartott foglalkozást, s a nap meglepetéséről, a kulináris élvezetekről, a mézeskalács-készítők gondoskodtak.”

Hunyadvári Szilvia nemezkészítő, Kelemen Eszter bőrműves, Torba Ildikó szűrrátét-készítő, Dukát Judit gyöngyfűző, Túrós Éva csipkekészítő és Tószegi Judit mézeskalács-készítő szakmai fortélyaira több mint hatvanan voltak ezúttal kíváncsiak, s a jelenlevők a kézműves munkában is aktívan részt vehettek. A programsorozatot a Múzeum rendhagyó tárlatvezetése egészítette ki, a résztvevőket Beszprémy Katalin, a kezdeményezés megálmodója köszöntötte, Farkas Éva a Barkó Kézműves Egyesület tagjának tárlatvezetését, és Tímár Sára tárgyakra hangolt népdalait hallgathatták meg a látogatók.

A Nyitott Műhely hamar népszerűvé vált a határokon innen és túl, az általa meghirdetett rajzpályázat például a délvidéki iskolák körében aratott osztatlan sikert. Sokan érdeklődtek-érdeklődnek a Kárpát-medencéből iránta, a szervezők készséggel válaszolnak minden megkeresésre.

 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/nyitottmuhely

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?