Nádasdy Ádám kapja az Aegon Irodalmi Díjat

oo

Idén tizenötödik alkalommal ítélték oda az Aegon Irodalmi Díjat és a vele járó hárommillió forintot az elmúlt év legjobb kötetének. A rangos elismerést Nádasdy Ádám kapja Jól láthatóan lógok itt című verskötetéért. A koronavírus-járvány miatt a döntést a Facebookon jelentették be.

Az ötkötetes shortlisten, azaz a döntősök listáján Nádasdy verseskötete mellett négy prózakötet szerepelt: Barnás Ferenc Életünk végéig,  Csabai László A vidék lelke, az elsőkötetes Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb és Láng Zsolt Bolyai című alkotása. 

A zsűriben idén Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező, producer, Ott Anna irodalomszervező, Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő és Széchenyi Ágnes irodalomtörténész foglalt helyet.

Ez utóbbi értékelése szerint „Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése és tiszteletet parancsoló műfordítói munkássága, a világirodalom néhány alapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a jelentős költői életművet. Ez ugyan nem tölt meg hosszú könyvespolcokat, nem is volt sokáig egészen folyamatos, de utolsó, díjazott kötetében mégis figyelemre méltó poétikai váltással megújította a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez. Modernizálta és átírta a patetikus hagyományt. A férfi-férfi szerelem intim feltárulkozásával és vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért.”

Nem szokatlan, de talán váratlannak mondható, hogy az öt esélyes könyv közül egy verseskötet nyert, mivel tavaly is egy költőt díjaztak, Takács Zsuzsát, a Vak remény című életműkötetéért. Mindkét díjazott kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. 

A rendkívül sokoldalú Nádasdy Ádám legalább olyan jelentőset alkotott nyelvészként és műfordítóként, mint költőként. A nyelvtudomány kandidátusa, 1970-ben szerzett diplomát az ELTE angol–olasz szakán, 1972-től negyvenöt éven át az ELTE Bölcsészettudományi Karának angol nyelvészeti tanszékén tanított. Különösen jelentősek a laza, közérthető stílusban megírt nyelvi ismeretterjesztő művei, amelyeket a közoktatásban is használnak. Színdarab-fordításait – köztük Shakespeare-drámákat – több színház játszotta. 2016-ban komoly szakmai sikert aratott Dante Isteni színjátékáról készített fordítása. Tavaly megjelent kötetében mai magyar nyelvre ültette át prózában a Bánk bán eredeti szövegét, s ezt az eredetivel együtt közölte. 

Az Aegon Művészeti Díj Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismerése, mellyel az előző esztendő kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák. A könyvkiadók több mint nyolcvan kötetet jelöltek a díjra, közülük tíz munka került a döntőbe.
A győztes kihirdetése mellett az Aegon azt is bejelentette, hogy 30 millió forintot ajánl fel az egészségügyi ellátórendszer működésének fenntartására és eszközök beszerzésére. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?