Botrány az Eurovízión

eee
Tel Aviv |

Az Eurovíziós dalfesztivál szombati döntőjén, az eredményhirdetésekor az izlandi Hatari punk rock együttes palesztin zászlókat mutatott fel. A szervezők szerint ennek „következményei lesznek”.

A közéleti és politikai kérdésekben eddig is rendszeresen állást foglaló zenekar tagjai már tavaly nyáron aláírtak egy, az Eurovíziós Dalfesztivál bojkottjára felszólító petíciót. Amikor kiderült, hogy ők képviselhetik hazájukat a versenyen, jelezték, hogy a színpadon szándékoznak hangot adni palesztinpárti nézeteinek. Emiatt sokáig kérdéses volt, hogy kapnak-e egyáltalán beutazási engedélyt Izraelbe – meg kellett ígérniük, hogy nem fognak politizálni az előadásuk alatt. .

Végül a lehető legjobb pillanatban tekerték szét a zászlókat, amikor kiderült, hány pontot kaptak a döntőben, és a kamera rájuk közelített. Bár az adás rendezője résen volt és szinte azonnal visszakapcsolt a bemondók pultjára, pár másodpercig látszottak a képernyőn a Palestine feliratok és a fekete-fehér-zöld zászlók. A műsorvezetők néhány pillanatig nem tudtak megszólalni, a helyszínen lévő közönség pedig felhördült, illetve fütyüléssel jelezte nemtetszését. Az izlandi csapat vasárnap közzétett egy saját videót, amelyen az is látható, ahogy a biztonsági emberek elveszik tőlük a zászlókat.

Az izraeli kulturális miniszter a szervezőket hibáztatja, amiért nem akadályozták meg a zászlók adásba kerülését, illetve a vendégként fellépő Madonna „politikai akcióját”. Az amerikai popsztár előadása alatt két táncos összekapaszkodva sétált fel a díszletként szolgáló lépcsőn, egyikük hátán izraeli, másikukén palesztin zászló volt látható.

A szervezők hétfőn közzétettek egy nyilatkozatot, amelyben kifejtik, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál egy teljességgel politikamentes rendezvény, és jelzik, hogy a Hatari zenekar partizánakciójának „következményei lesznek”. Madonna zászlóvillantásáról nincs szó a közleményben.

A hatóságok egyébként ennél is nagyobb botránytól tartottak, a dalfesztivál ideje alatt nem engedtek be az országba  Izrael-ellenes tevékenységgel gyanúsítható egyéneket, nehogy megzavarják a tévéközvetítést. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?