Grétsy László ma 90 éves

Grétsy László
Budapest |

Ma ünnepli 90. születésnapját Grétsy László, az egyik legismertebb magyar nyelvész. Televíziós műsorai révén a közvélemény is jól ismeri a nevét – elsősorban a Vágó Istvánnal közösen készített Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő sorozatnak köszönhetően.

Egyetemi tanulmányai alatt még irodalomtörténettel foglalkozott, majd diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, melynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki. Itt írta első nyelvápolással kapcsolatos könyveit. 1960-ban megszerezte a nyelvtudományok kandidátusa címet az ELTE BTK-n, A Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékének tanszékvezető főiskolai tanáraként folytatta, közben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé is választották, majd nyugdíjba vonulása után annak tiszteletbeli elnöke lett. Előbb elnöke, majd tiszteletbeli elnöke lett az Anyanyelvápolók Szövetségének is. Több nyelvészettel foglalkozó folyóiratban dolgozott.

Az Álljunk meg egy szóra! című műsor 1987 januárjábától hetente látható volt a Magyar Televízióban, Grétsy tízperces adásokban beszélgetett Vágó István műsorvezetővel nyelvhelyességi, helyesírási kérsésekről. A műsor országosan ismertté is tette „Grétsy tanár urat”. A nyelvművelő sorozat 500. adása alkalmából, 1997-ben nívódíjat kapott.

Grétsy László 1998-ban vonult nyugdíjba. 2001- 2007 között az MTA Közgyűlésének képviselője volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?