Meghalt a Marvel Fekete Párduca, Chadwick Boseman

Chadwick Boseman

Elhunyt pénteken Los Angelesben a Fekete Párduc sztárja, Chadwick Boseman. A 43 éves afroamerikai színész rákbetegségben szenvedett.

Boseman felesége és családja körében halt meg Los Angeles környéki otthonában - közölte publicistája, Nicki Fioravante.

A színésznél négy évvel ezelőtt diagnosztizáltak vastagbélrákot. Családja közleménye szerint mindent elkövetett, hogy legyőzze a betegséget, a rengeteg kezelés és műtét ellenére is dolgozott és számos filmben szerepelt. Pályafutása megkoronázása volt, hogy eljátszotta a Fekete Párduc című Marvel-filmben T'Challa királyt. Boseman a nyilvánosság előtt nem beszélt rákbetegségéről.

Dél-Karolinában született és a Howard Egyetemen végzett, majd kisebb szerepekben tűnt fel a televízióban, mielőtt 2013-ban befutott volna. Hollywood figyelmét Jackie Robinson baseballsztár alakításával keltette fel A 42-es című sportdrámában. Egy évvel később A James Brown sztori című életrajzi filmben aratott sikert.

Boseman éppen aznap halt meg, mikor az amerikai baseballvilág Jackie Robinsonra emlékezett. A baseball-liga Twitter-közleményében méltatta időtálló alakítását a Robinsonról szóló filmben.

Színésztársai, sportolók, zenészek és Hollywood sztárjai, rajongók és politikusok is lerótták tiszteletüket az elhunyt színész előtt a közösségi médián. Viola Davis, aki A James Brown sztoriban és egy bemutatás előtt álló August Wilson-adaptációban is együtt szerepelt vele, a színész "tehetségét, szellemiségét, szívét és hiteles játékát" emelte ki mikroblogos üzenetében.

A színész-rendező Jordan Peele (Tűnj el!) nagy csapásnak nevezte Boseman halálát.

Bob Iger, a Disney korábbi főnöke "rendkívüli tehetségként" írt róla, s mint hozzátette: Boseman volt az egyik legkedvesebb ember, akivel találkozott. "Óriási erőt, méltóságot és mélységet vitt a Fekete Párducban alakított szerepébe" - idézte fel.

Az Amerika kapitányt játszó Chris Evans valódi, eredeti tehetségként emlékezett rá. "Elkötelezett, folyton kíváncsi művész volt" - írta.

Joe Biden, az amerikai demokraták elnökjelöltje Twitterében arról szólt, hogy "Boseman generációkat inspirált, megmutatta nekik, hogy bárkivé válhatnak, akár szuperhőssé is".

T'Challa szerepét először az Amerika kapitány: Polgárháború című Marvel-képregényfilmben játszotta el 2016-ban, két évvel ezelőtt pedig világszerte nagy sikert aratott a Fekete Párduccal, amelynek főszerepét alakította. A filmben elhangzó köszöntés, a Wakanda Forever szállóigévé vált.

It is with immeasurable grief that we confirm the passing of Chadwick Boseman.⁣

Chadwick was diagnosed with stage III...

Közzétette: Chadwick Boseman – 2020. augusztus 28., péntek

"Nem hiszem, hogy a világ kész lett volna egy Fekete Párducra ez előtt a film előtt. Társadalmilag és politikailag sem volt erre felkészülve" - nyilatkozta a film bemutatásakor.

A technológiailag rendkívül fejlett afrikai civilizációt, Wakandát bemutató szuperhősfilm nagy sikert aratott a közönség körében, globálisan 1,3 milliárd dollárért váltottak rá jegyet a nézők. Ez lett a Marvel első és eddig egyetlen filmje, amelyet a legjobb film Oscar-díjára jelöltek.

A filmbeli karaktere utoljára a Bosszúállók: Végjátszma című filmben jelent meg Tony Stark temetésén. A Marvel stúdió ugyanakkor már bejelentette, hogy elkésztik a Fekete Párduc folytatását.

Bár Hollywoodban sztár lett belőle, Boseman nyilatkozataiban továbbra is megfogalmazta kétségeit. "Fekete színészként nem tapasztalhatod meg azt, amit fehér színészként. Nincsenek ugyanolyan lehetőségeid. Ez evidens és igaz" - fogalmazott. Mint hozzáfűzte, csak abba kell belegondolni, hogy "hány olyan filmet láthatunk, amelyben egy fekete színész a szerelmes főhős, és megismerjük a lelki világát, intellektusát. Furcsa ezt mondani, de ez nem túl gyakran fordul elő".

Utolsó munkái között volt a 21 híd című akcióthriller, amelynek producere is volt, legutóbb pedig Spike Lee Az öt bajtárs című filmjében láthatták a nézők. A Netflix számára forgatott August Wilson-adaptáció, a Ma Rainey's Black Bottom forgatását tavaly nyáron fejezte be.

A hollywoodi színészcéh, a Screen Actors Guild 2019-es díjátadóján a Fekete Párduc kapta a legjobb színészgárda trófeáját. Chadwick Boseman az alkalmat megragadva a fiatal, tehetséges, fekete színészeket méltatta. "Tudjuk milyen az, amikor azt mondják, hogy nincs számodra filmvászon, amelyen megjelenj vagy színpad, anin játszhass. Tudjuk, milyen lent lenni a fent helyett. És így megyünk dolgozni minden nap. Tudtuk, hogy teremthetünk egy olyan világot, ami bemutathatja, hogy milyen világot szeretnénk látni. Tudtuk, hogy van valami. amit adhatunk" - mondta a ceremónián.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?