Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál

monodráma
Bodrogköz |

November 22–23-án színházi fesztivált tartanak a Bodrogközben Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál címmel. A rendezvényen szlovákiai magyar művészek lépnek fel egy-egy monodrámával, mesélőszínházi előadással. 

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a monodráma. Egyre több színész vállalkozik arra, hogy a színpadon egyedül állva is megmérettesse magát – ez a műfaj ugyanis nagy bátorságot és színészi alázatot követel azoktól, akik erre az útra lépnek. Ugyanakkor így a játszó, a mesélő intenzívebb, közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a közönséggel, előadása személyesebb, vallomásszerű jelleget kaphat. 

A műfaj nagy rajongója volt és tájainkon úttörője is a 2017-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Géza színművész. A fesztivált szervező Dialóg nonprofit szervezet az ő emlékének szenteli a bodrogközi seregszemlét. 

A Felvidéki Magyar Monodráma Fesztiválon hat egyszemélyes előadást láthatnak a nézők Bodrogköz különböző településein. 

A rendezvényt a Csavar Színház alapító tagja, Gál Tamás Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című eposzából készült előadása nyitja. A darabot november 22-én tekintheti meg a közönség Királyhelmecen a Helmeczy Mihály Alapiskolában 19 órától.

Másnap 18 órától öt községben – Kiskövesden, Kisgéresen, Nagygéresen, Őrösön, Bodrogszerdahelyen – lép a nézők elé öt felvidéki magyar színész.
Kiskövesden Derzsi György előadásában a Lehár című darabra várják a nézőket. Lehár Ferenc és Soóky László szövegeit Varga Emese alkalmazta színpadra. Az előadást Benkő Géza rendezte. 

Kisgéres közönsége Soóky László Papa különböző hangszereken hegedül című monodrámáját láthatja Lajos András előadásában, Keszég László rendezésében.
Őrösön Márai Sándor Őrjáratát Havasi Péter jeleníti meg a színpadon.

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból, Soóky László összekötő szövegeivel készült az Azonos esőben való létezés című monodráma. Ezt Jakubecz László tolmácsolásában Nagygéres közönsége láthatja. 

Bodrogszerdahelyen Varga Anikó lép színpadra Háy János A halottember című művével; az előadás rendezője Lévay Adina. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?