Fájdalmasan szép Esti dal

film

Pontosan húsz díjat nyert már a világ különböző fesztiváljain Tunyogi Henriett Esti dal című kisjátékfilmje, amely anya és lánya különös viszonyát vizsgálja. Legutóbb a berlini ARFF-en jutalmazták. 

Két idősíkon fut a tizenkét perces alkotás cselekménye: napjainkban és a hetvenes évek elején. A múlt történéseit az anya szemén keresztül látjuk, a jelen: évekig várt válasz egy szívet-lelket felforgató kérdésre. „Ki az apám?” Erre kíváncsi a lány, az erőszakból fogant gyermek, akit születése óta az anya nem igazán tud szeretni, hiszen minduntalan az elkövetőre emlékezteti.
„Halálán van az anya – meséli a film rendezője, egyben a lány megformálója, Tunyogi Henriett. – Hogy ki az apja, az eddig titok volt előtte, anyja nem volt hajlandó beszélni róla. A lány lelkében ezért érthetetlenség, düh és harag dúl, az anyjával szembeni távolságtartás mély árkot ásott közöttük. Filmem arra az estére, arra a nagy beszélgetésre fókuszál, amikor a lány még egy esélyt ad az anyjának arra, hogy végső elmenetele előtt felfedje mélyen őrzött titkát. Úgy érzi ugyanis, hogy csak akkor tud teljes értékű nővé válni, ha megismeri, megérti a családban történteket. Amikor fény derül végre az igazságra, mindketten mély érzelmi és erkölcsi megtisztuláson mennek keresztül, mindkettőjükben feloldódnak a hosszú évek óta cipelt fájdalmak, és végre egymásra találnak. A traumatikus múlt feltárása a lány lelkébe megértést és megbocsátást, az anyáéba békét és nyugalmat hoz.”
A zömében kórházi ágyon játszódó film forgatókönyve első olvasásra megfogta az Anyát megformáló Eszenyi Enikőt.
„Egy kisjátékfilm egészen másfajta kommunikáció, mint egy egész estét betöltő játékfilm – vélekedik a Kossuth-díjas színésznő. – Nekem rendkívül tetszett az anyag. Heni pályafutását régóta ismerem, mint ahogy ő is az enyémet. Évek óta figyelemmel kísérjük, hol tart a másik. Amikor felkeresett, és elmondta, hogy bennem gondolkozik, nagyon megörültem. Látszott, hogy iszonyatosan felkészült a munkára. Pár fős stábbal dolgoztunk, de mindenki nagyon lelkes volt, így nagyon jól sikerült a forgatás. Van egy rész a filmben, amikor ruhátlanul ülök a fürdőkádban. Ott viaskodik ugyanis a két nő. Az anya meg akar halni, saját magát akarja megölni. Az különösen nehéz jelenet volt. Három nap alatt vettük fel a filmet gyors, koncentrált munkával. Heni elmondta, mit szeretne, és én azt megpróbáltam átélten megcsinálni. Végig bíztam benne, mert éreztem, hogy jókat kér tőlem. A film sikeréből is látni lehet, hogy szép utat tettünk meg, hiszen a világ több pontján felfigyeltek rá, és díjazták az alkotást.”
„Enikő a legnagyobb művészekre jellemző, mély drámai átéléssel, kegyetlen őszinteséggel, smink nélkül, fedetlen testtel játssza el az anyát – mondja Tunyogi Henriett. – A film elején a két nő kapcsolata ugyanolyan rideg, mint maga a kórházi szoba, de a végén, az igazság révén mindkét nő arcán enyhülnek a fájdalmak, és egy pillanatra úgy tűnik, anya és lánya egymásra találnak.”
Az Esti dal harmadik kisfilmje a balerinából lett filmrendezőnek. Eszenyi Enikő mellett két vígszínházi színész, Hullan Zsuzsa és Király Dániel is szerepet kapott a filmben, amely a FocusFox Stúdió égisze alatt Muhi András és Ferenczy Gábor producerek támogatásával született meg. Az alkotás képi világa Dobóczi Balázs operatőri munkáját dicséri, aki Aranyszem díjat kapott az Esti dalért Magyarországon. Amerikából a legjobb kisjátékfilm díját hozta el a mű, a független filmesek londoni fesztiválján három kategóriában – a legjobb idegen nyelvű film, legjobb női rendező, legjobb vágó – győzött, Barcelonából a közönség díját hozta el, és nyert Párizsban, most Berlinben is. A fesztiválkörútnak azonban még mindig nincs vége. Ha szerencsénk lesz, előbb-utóbb a televízió is bemutatja. 
S hogy miért Esti dal a film címe?
Kodály azonos című népdalfeldolgozása nagyon illik a megbocsátáshoz, a feloldáshoz, amivel a történet zárul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?