Elkezdődtek a Nyári Shakespeare-játékok

pp
Pozsony |

A szabadtéri színházi fesztivált a Hamlettel nyitották tegnap este. Az elkövetkező egy hónapban játsszák majd A vihart, a Téli regét, a komédiák közül pedig A két veronai nemest és a Tévedések vígjátékát.

A Hamletet Pavol Khek rendezte, a főszerepet pedig Ľuboš Kostelný alakítja. A előadást minden este 20.30-kor játsszák a pozsonyi vár udvarán egészen július 16-ig – a fesztivál népszerűségét mutatja, hogy az előadások felére már az összes jegy elkelt.

A két veronai nemes a szerző egyik korai darabja. A komédia tipikus struktúráját követi, és azért is kedvelt a rendezők körében, mivel sokféle módon lehet színpadra vinni. Érezhető benne a commedia dell'arte hatása, és Peter Mankovecký, aki az előadást rendezte, pont erre az oldalára épít. Július 18. és 24. között játsszák.

A Tévedések vígjátékát Roman Polák vitte színre, és az előadás érdekessége, hogy a némafilmek világából merít inspirációt: a díszlet és a kosztümök kizárólag fekete-fehérek, míg az előadáshoz zongorajáték adja a zenei aláfestést.

Prágából érkezik A vihar előadógárdája. A darab az egyik legszebb Shakespeare késői művei közül, jellemzően olyan nagy témákat vet fel, melyek egész pályája folyamán érdekelték Shakespeare-t: a szerelem, az intrikák, a bosszú és a megbocsátás, de az illúzió, és az idő folyásának kérdését is körbejárja a darab.

A Téli rege a tavalyi nagy érdeklődésnek köszönhetően tér vissza a fesztiválra, szintén Pavel Khek rendező jegyzi az előadást.

A szervezők a felnőtteknek szánt esti előadásokon túl a gyerekeknek is kínálnak Shakespeare-rel kapcsolatos programokat napközben Pozsony több helyszínén. A fesztivál augusztus 6-ig tart.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?