Elhunyt Soňa Valentová

pp

Hetvenhat éves korában elhunyt Soňa Valentová színésznő, a Szlovák Nemzeti Színház társulatának tagja. Az ország legnagyobb színpadán több tucat főszerepet játszott, tizenöt mozifilmben szerepelt és mintegy 150 tévés produkcióban láthatták őt a nézők.

Férje, Pavol Haspra rendező általában rá osztotta a legfontosabb szerepeket saját rendezéseiben. Filmes pályafutását a Boszorkányper (Kladivo na čarodejnice) című filmben alapozta meg 1969-ben. Hatalmas sikert aratott a Juraj Jakubisko által rendezett Holle anyó (Perinbaba) című mesefilm boszorkányának szerepében, de játszott a Na skle malované című musicalben is, amelyet máig a legfontosabb szlovák zenés darabnak tartanak.

Nagyszombatban született 1946. június 3-án, két nővérét nem ismerhette, mivel születése előtt haltak meg az auschwitzi koncentrációs táborban Auschwitzban. Ez a trauma végigkísérte életét, több interjújában is visszatért hozzá.

Valentová tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. Zongozázott, balettórákra járt, majd színész szakon szerzett diplomát Pozsonyban 1967-ben. Később a televíziós rendező szakot is elvégezte. A rendszerváltás után a Rekviem egy lányért (Requiem pro panenku, 1991) című filmben aratta a legnagyobb sikert.

Már 1970-ben megkapta a Janko Borodáč színházi díjat, 1989-ben érdemes művész lett, 2006-ban pedig a Ľudovít Štúr érdemrend ezüstfokozatát ítélték neki. Lánya, Katarína Hasprová elismert énekesnő és musical-színésznő.

Agyvérzése után, 2016-tól Soňa Valentová már nem tudott teljes értékű életet éni, mások segítségére szorult, idősotthonba került.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?