Elhunyt Peter Tork, a Monkees zenésze

Peter Tork

Elhunyt Peter Tork, a hatvanas években nagy sikereket aratott amerikai zenekar, a Monkees billentyűse, basszusgitárosa. A zenész, akit 77 éves korában connecticuti otthonában ért a halál, hosszú ideje szenvedett egy ritka rákbetegségben.

"Peter energiája, intelligenciája, őrültsége és kíváncsisága évtizedeken át hozott milliók számára nevetést és élvezetet. Rendíthetetlen humora és bátorsága segített neki elviselni rákbetegségét is" - írta családja csütörtökön Tork honlapján.

Peter Tork (született Peter Thorkelson) 2009 óta szenvedett egy ritka nyálmirigydaganatban, az adenoid cystic carcinomában, de az újra összeálló Monkees-zal egészen haláláig együtt dolgozott.

A Monkees az amerikai televíziózás terméke volt: a hatvanas évek közepén egy showműsor számára válogattak össze négy fiatal, jóképű zenészt, hogy - kicsit a Beatles amerikanizált változataként - eljátsszák egy rockcsapat, a Monkees szerepét. Peter Torkot, aki az együttes billentyűse és basszusgitárosa lett, barátja, Steven Stills (aki később a Buffalo Springfielddel, majd a Crosby, Stills, Nash & Younggal lett világszerte ismert) ajánlotta a válogatásra.

Tork mellett Michael Nesmith (gitár), Micky Dolenz (ének, dob) és Davy Jones (ének, ütőhangszerek) került a Monkeesba. A sikeres televíziós showműsor, a The Monkees 1966 és 1968 között futott, a tagok szélvészgyorsasággal váltak az amerikai tinik kedvenceivé

Az eredetileg csak egy tévés terméknek tervezett Monkees a műsor után is együtt maradt, turnézott, lemezeket készített. Hét daluk került a Billboard Top 10-es listájára, közülük három, az I'm a Believer, a Daydream Believer és a Last Train to Clarksville az első helyig jutott.

Peter Tork 1968-ban kilépett a Monkeesból, egy ideig pincérként és iskolai tanítóként is dolgozott. A zenekar a nyolcvanas évek közepén újra összeállt, ismét turnéztak és lemezeket készítettek. Davy Jones 2012-ben elhunyt, de a többiek ezután is együtt dolgoztak, még tavaly is megjelent egy karácsonyi Monkees-album.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?