80 éves az „isteni Kája”

Karel Gott ereje és hangja teljében 1999-ben

Pár óra alatt elkelt az egyik prágai lemezboltban az az 5000-es, zéró euró névértékű emlékbankjegy, amelyet a 80 éves Karel Gott tiszteletére bocsátottak ki Csehországban.

Az emlékbankjegyet 50 koronáért lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. Karel Gott, akit a sajtóban leggyakrabban „prágai csalogányként”, olykor a „Kelet Sinatrájaként”, „Prága aranyhangjaként”, „isteni Kájaként” vagy a „cseh kultúra nagyköveteként” emlegetnek, eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték a sztár megrendült egészségi állapota miatt. 

Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg, amiből ugyan kigyógyult, de meggyengült az immunrendszere, ezért az utóbbi években csak ritkán lép fel, akkor is inkább kisebb koncerteken. Legközelebb július 25-én lép színpadra egy libereci fesztiválon.
A jubileum alkalmával Csehországban két nagyszabású válogatás jelent meg Gott legnépszerűbb dalaiból Nějvetší hity (A legnagyobb slágerek) 1964–2019 és Singly (Dalok) 300 címmel. Ez utóbbi Gott 1962 és 2019 között különböző hanghordozókon megjelent dalaiból tartalmaz válogatást. Mindkét válogatásban helyet kapott a Srdce nehasnou (A szívek nem alszanak ki) című, közelmúltban bemutatott dal, amely tulajdonképpen duett 14 éves, Charlotte Ella lányával.

Érdekes

VÁGYAK, EMLÉKEK, GONDOLATOK

Már gyerekkorában is arról álmodozott, hogy festő vagy énekes lesz. Tulajdonképpen mindkét vágya teljesült: Karel Gott világhírű énekes lett, s később a festészet világába is bemerészkedett, kiváló amatőr festő, elégedett, boldog ember vált belőle. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a sajtó olyan dolgokról is faggatta, amelyek korábban nem voltak ismeretesek. Az „isteni Kája”, mint maga mondta, minden újságírói kérdésre tud válaszolni, nem tudják őt meglepni. Olyan nincs, hogy azt mondaná: „No comment”. 
Összefoglalónkban régebbi és frissebb, főként a Mladá fronta Dnes című lapnak adott nyilatkozataiból idézünk, melyekből összeáll egy mozaikkép arról, milyen ember, énekes, apa és férj Karel Gott, mit gondol a világegyetemről, milyen volt a kapcsolata a szüleivel, mit gondol a nőkről, és mit szeretne még elérni, megélni.

A szülőkről
,,Máig bosszant, hogy anyámnak nem mondtam meg, unokája született. Anya annyira szerette volna, hogy megnősüljek és családot alapítsak.” (Anyja, akit mamušának hívott, 66 évesen halt meg 1970-ben.)

„Az O2 Arénában mindig eszembe jut az édesapám. Figyel-e onnan fentről? Korábban ČKD felirat volt az épületen, s ő azt mondta nekem: „Karle, ehhez tartsd magad! Nyugdíjig itt fogsz dolgozni. És igaza volt, nyugdíjamig itt dolgozom.” 

A gyerekkorról
„A gyerekkorom boldog volt, noha nagy része a háború nehéz időszakában telt.”
 „Szegény család voltunk, és az alultáplált gyerekek közé tartoztam. Az iskolában csukamájolajjal etettek, hogy hízzak meg.” 

A nőkről
„Nem voltam éppenséggel ronda fiú, de nehéz volt megszerezni a lányt, aki éppen tetszett.”
„Egy tartósabb kapcsolatban ez előbb vagy utóbb bekövetkezett. Mindegyik nő a maga stílusában mondta el: Elég volt a játékból, most már tudni akarom, mi lesz velem. Már ... éves vagyok, gondolnom kell arra, hogy mielőbb családom legyen. Ebben a pillanatban az összes figyelmeztető lámpa felvillant. Éppen most, amikor ilyen terveim vannak? Még várok.”

A családjáról
„Sokat köszönhetek az orvosoknak, ám a család támogatása nélkül nem ment volna. Vannak olyan páciensek, akiknek mindennel egyedül kell megküzdeniük. Ezt nem tudom elképzelni. Ivankának nagy része van abban, hogy meggyógyultam. Az ember egészségét társa szeretete sokban befolyásolja.”
„Sosem gondoltam volna, hogy a két lányom nevetése hirtelen olyan boldoggá tehet, mint a közönség tapsa.”

A halálról
„Úgy 104 éves koromban szeretnék meghalni. Ha már mindenki azt kívánja: Éljen száz évig, Gott úr – nehogy hirtelen érjen a halál.” 

A végrendeletről
„Gyakran íratom át a végrendeletet, de ez a közjegyzőt nem zavarja. Örül, ha lát, kávéval kínál, elbeszélgetünk...”

A pénzről
„Nem nagyon foglalkozom azzal, hogy mennyi pénzem van.”

Az éneklésről és a karrierről
„Akik idősebb korukban is koncerteznek, nem azért teszik, hogy megéljenek, hanem mert nem szívesen búcsúznak.”
„Hetvenévesen már nem leszek a csúcson.”
„Bevallom bizonyos hangokat már nem tudok kiénekelni, a magas hangok minősége negyvenévesen volt a legjobb.”
„Mindig jót nevettem azokon az énekeseken, a legnagyobbakon is, akik nagy reklámmal indultak utolsó turnéjukra. Ez egy, olcsó trükk.”
„Higgyék el, elsőként fogok rájönni arra, hogy nem megy tovább. Akkor köszönettel elmegyek.”

A világ körforgásáról
„A világot magas, államok felett álló körök igazgatják, olyanok, mint az illuminátusok vagy felvilágosultak, valamint a szerzetesrendek és céhek, misztikusokkult szervezetek.”

A sorsról
„Nem hiszek a véletlenekben. Amikor megszületünk, már be van jegyezve programunkba, kivel milyen időszakban találkozunk, s hogy ez miként befolyásolja az életünket. Ebben hiszek.”

A jövőről
„Nagyon szeretném mindkét lányomat az oltárhoz vezetni. Remélem, hogy ez a kívánságom még teljesül. ” (mfd, ú)

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar – immár hatvan éve – koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de inkább a gitárt pengette. Először a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban lépett fel, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet eddig 42 alkalommal szerzett meg, azóta szinte összeforrt a nevével. 

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyermekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert dala. 

Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. A hatvanas évek végén, amikor Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket az Eurovíziós Dalfesztiválon. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban is. 

A legendás énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháčkovát. Az esküvő szűk körben zajlott, csak a pár akkor kétéves kislánya, Charlotte Ella, valamint a menyasszony édesanyja vett részt rajta. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett: megszületett negyedik kislánya, Nelly Sophia. A sajtó szerint mindkét kislány nagyon tehetséges, különösen Charlotte, aki már több musicalben is szerepelt. Az énekesnek korábbi kapcsolataiból két felnőtt lánya is van, Dominika és Lucia. 

Amíg rendszeresen turnézott, Gott egy-egy fellépéséért a prágai sajtó szerint átlagban 300–500 ezer koronát kapott, és ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között. 

80. születésnap alkalmából a cseh közmédia kielemezte Gott 379 cseh nyelvű dalának szövegét, és megállapította, hogy azok legfőbb témája a szerelem. 1960 és 2019 közti dalaiban leggyakrabban az „én” szó fordult elő, 1969-szer, ezt a „te” követte 638 előfordulással, a „szerelem” szó 502-szer hangzott el. A legutóbbi tíz évet tekintve az „idő” és az „álom” áll az élen.
Vasárnapi születésnapját családi körben ünnepelte, két nagyobb lánya más elfoglaltság miatt nem jött el felköszönteni az apát. A fárasztó napokat hátrahagyva Gott családjával szeretett szigetére, Szardíniára utazott, ahol nemcsak a jó időt, hanem a nagyszerű kosztot is élvezheti. Rajongóit az egyik közösségi hálózaton egy fotóval és a következő üzenettel örvendeztette meg: „Sokszor üdvözlöm önöket Szadíniáról, ahova azért mentem, hogy mélázzak, összeszedjem életem cserepeit, és aztán megörvendeztessem önöket nagy önéletrajzommal.” (MTI, ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?