2019-ben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk

A szlovák gazdaság ebben az évben előreláthatólag 3,5%-kal fog növekedni. Ez a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legújabb középtávú előrejelzéséből derül ki, amely a hazai össztermék (GDP) növekedéséről szóló legutóbbi előrejelzéshez képest 0,7 százalékkal kisebb gyarapodást jelent.

„A banki tanács megállapította, hogy a globális gazdaságnak, illetve főleg az eurózóna gazdaságának a lassulása jelentősen befolyásolja Szlovákia gazdasági fejlődését” – mondta Jozef Makúch, az NBS igazgatója. Az NBS legújabb előrejelzése szerint Szlovákia GDP-je – a korábbi feltevésekkel ellentétben – 2020-ban is csökkenni fog, mégpedig 3,4%-ra, és 2021-ben ez az arány a 2,8%-ot is eléri. 

Az aktuális előrejelzésen Makúch szerint megmutatkozott a külföldi kereslet ütemének a jelentős csökkenése, valamint hogy az autóipar továbbra is gyengébb eredményeket hoz az eurózóna nagy gazdaságaiban.

Az NBS előrejelzése megerősítette a Pénzügyminisztérium véleményét, mely szerint a szlovák gazdaság már 2018-ban elérte a csúcspontját. „Az eredmények átértékelése után kimutatott csökkenés ellenére megállapíthatjuk, hogy Szlovákia gazdasága továbbra is magabiztosan növekszik” – közölte Makúch.

Hozzátette: „Folytatni kell az államháztartás konszolidációját és az államadósság csökkentését. A gyengébb gazdasági kilátások igazolják a szerkezeti szintű változtatások elkerülhetetlenségét, melyek nemcsak Szlovákia versenyképességét és növekedési potenciálját erősítenék, hanem az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát is.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?