Menyhárt József: A demográfiai mutatók fényében elkerülhetetlen, hogy a két párt között párbeszéd induljon. Interjú.

Közélet

1
Pozsony | Továbbra is érvényes a magyar kormány ígérete, mely szerint anyagi támogatást nyújtanának a veszélyeztetett szlovákiai magyar iskoláknak. A pénz akkor állhat rendelkezésre, ha a szlovák kormány nem oldja meg a helyzetet.
Pozsony | A szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajčák (a Smer jelöltje) hivatalosan is jelölteti magát az ENSZ-főtitkári tisztségére.
Pozsony | Megkezdték a mozgalmon belüli tárgyalásokat, hogy standard párttá alakítsák át Igor Matovič Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO–NOVA) nevű mozgalmát, jelentették be a mozgalom vezetői.
Pozsony | A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, a fiskális integráció, az energetikai unió és az egységes digitális piac megteremtése, illetve a fenntartható migrációs és menekültpolitika unión belüli kialakítása lesznek a júliusban kezdődő szlovák EU-elnökség prioritásai.
1
Pozsony | A védelmi minisztérium 20 000 eurós megrendelésről szóló szerződést kötött a R-SYS vállalattal. A baj csak az, hogy a cégben jelentős érdekeltségei vannak a védelmi miniszter egyik közeli tanácsadójának.

Sport

A pekingi játékokon adott minták újraelemzése után lebukott 31 sportoló közül 14 orosz, s köztük van a magasugrás olimpiai címvédője, Anna Csicserova is.
Négy magyar egységből három továbbjutott a döntőbe a luzerni, úgynevezett végső evezős olimpiai kvalifikációs regatta hétfői versenynapján.
Párizs | A címvédő Stan Wawrinka csak ötjátszmás csatában jutott tovább hétfőn a francia nyílt teniszbajnokság nyitófordulójából.
Vöröskolostor | A késmárki járásbeli Vöröskolostor község közelében sérült meg egy lengyel turistanő vasárnap este. 

Panoráma

Köln | Köln Nippes városrészében tesztelik az okoslámpákat. Németországban ez a legnagyobb ilyen jellegű projekt.
Legendás fegyvereket mutatunk, az ön feladata megmondani, hogy melyik ismert filmben láthatók. Tegye próbára tudását kvízünkkel!  
Már ötezer éve is ihattak sört Kínában: ennek bizonyítékát amerikai és kínai kutatók hozták nyilvánosságra hétfőn kiadott tanulmányukban.

Gazdaság

Helsinki | A Nokia 10-15 ezer alkalmazottját bocsátja el világszerte a francia-amerikai konkurense, az Alcatel-Lucent akvizíciója után elindított költségcsökkentési program keretében - állítja egy finn  szakszervezeti vezető. 
Pozsony | Az elmúlt hónapokban ugyan jelentősen csökkentek a fogyasztási hitelek kamatai, ez azonban a bankok nem minden ügyfelét érinti azonos mértékben.
Budapest | Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon kedd reggelre: az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben enyhén erősödött, míg a dollárhoz képest kissé gyengült.

Tablók viadala 2016

Érettségiztek és jópofa tablótok van? Nyerjetek vele 400 eurót! Egyszerűbb, mint az érettségi! Fotózzátok le a tablót és küldjétek el nekünk! 

Kvízek

Legendás fegyvereket mutatunk, az ön feladata megmondani, hogy melyik ismert filmben láthatók. Tegye próbára tudását kvízünkkel!  
Csak a legjobbak érinthetik meg – a világ legismertebb focikupái. Tesztelje le magát, hogy mennyire tudja beazonosítani a legismertebb fociserlegeket! 
(Cseh)szlovák koronákkal már eljátszottuk, most nézzük ugyanezt a forinttal: mutatunk egy kitakart összegű bankót és meg kell mondani a címletet. Bekevertünk pár korábbi forintot is!  

Régió

Pozsony-Ligetfalu | Kedden délelőtt Pozsony Ligetfalu (Petržalka) városrésében történt súlyos baleset, mely során egy nő lezuhant  egy panelház tizedik emeletéről és életét vesztette.
Szinna | Valószínűleg túlságosan is nagy hatással volt a 32 éves Zdenkora az a női bugyi, amit véletlenül talált, hiszen önkielégítésbe kezdett Szinna (Snina) egyik közterén.
Aranyosmarót | A rendőrség a lakosság segítségét kéri a 17 éves Kristína Nemčeková megtalálásában. Kristína nagyszombati illetőségű, de az aranyosmaróti javítóintézetből szökött meg.
PÁRKÁNY/MUZSLA | Felújítják a Párkány és Muzsla közti vasúti átjárót. Emiatt ezen a héten, péntekig (május 27.) forgalomkorlátozással és a vonatok késésével kell számolni. 
2
Kéménd/Bart | Súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt ma délután Kéménd és Bart (Érsekújvári járás) között. 
Zsolna | Mintegy 400x800 méteres területen ütött ki erdőtűz vasárnap éjfél körül Zsolna közelében. 

Külföld

Brüsszel | A terrorcselekmények jelentik a legfőbb biztonsági fenyegetést az Európai Unióban, amelynek tagállamaiban egyedül tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok.
Róma | A hétvégén Rómában elfogták Frederico Carvalhão-t. A férfit, aki a portugál SIS, (nemzetbiztonsági szolgálat) középvezetője, azzal gyanúsítják, hogy 2014 óta kettős ügynök, és Oroszországnak ad el NATO- és EU-titkokat.
Isztambul | Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság kezeléséről az Európai Unióval (EU) kötött megállapodás végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Isztambulban.

Kultúra

Róma | Minden idők egyik legátfogóbb kiállítása nyílt meg kedden Rómában a világ leghíresebb és legmagasabb árfolyamon jegyzett utcaművésze, a csak művésznevén ismert Banksy műveiből. 
Meghalt Solténszky Tibor dramaturg, színpadi szerző, rendező, színész, tréner, oktató.
Két nagyszabású zenei versenyen vagyunk túl. Az egyikben csak az elején, a magyarországi válogatóban leltünk örömet, a másikat végig öröm volt követni. 

Vélemény

Tizenöt-húsz éve még sajtótörténeti eseményszámba ment volna, ha egy politikus azért tart sajtótájékoztatót, hogy bejelentse, mit nem fog csinálni. 

Einstein szerint csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Az első megállapítást ma már minden kutató tényként kezeli, a másodikat pedig az internet újra és újra bebizonyítja. 

A gyerekek munkahelyre hordásának ügye kezd Illés bácsis méreteket ölteni. Ellentétes előjellel: nem a kádári nosztalgia, hanem a hamis progresszió jelszavával.

Pártsajtó

Pozsony | Csicsai Gábor: a vágósertés felvásárlási ára ugyanolyan alacsony szinten mozog, mint a nyerstejé, de a vágómarha,  baromfi, illetve a tojás felvásárlói ára sem kedvezőbb a termelők számára. 
Pozsony | Peter Krajňák, a Híd által jelölt államtitkár vezetésével az iskolaügyi minisztérium az oktatási törvény módosításán dolgozik, aminek köszönhetően hamarosan megoldódhatna a vegyes területeken a kisiskolák problémája.
1
Brüsszel | Az európai parlamenti képviselő a mai, kivételes fontosságú belügyminiszteri csúccsal kapcsolatban adott ki sajtónyilakozatot.

Filmek

Cannes | Talán soha nem volt még annyira vitatott a zsűri döntése a cannes-i fesztiválon, mint vasárnap este. 
Cannes | A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon.
A várakozásokat felülmúlva tarolt az amerikai mozis hétvégén az Angry Birds - A film, a Sony és a népszerű telefonos játékot gyártó finn Rovio közös produkciója.
Juraj Herz nyolcvankét évesen még forgatna. Természetesen egy dermesztő thrillert. Interjú.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Programajánló

Az Új Szó aktuális címlapja

Ruszofil a szlovák lakosság 
 
Zöld elnöke lesz Ausztriának 
 
Standard párttá válnának Matovičék
 
Interjú Menyhárt Józseffel 
 

Aktuális melléklet

Focitipp
A topligák 2015/2016-os szezonjának 10 legfontosabb pillanata 
 
Nagy Eb-történelem: 2000, 2004

Vasárnap

Események

  •  
  •  
h k sz cs p sz v
11
21
31
41
51
61
71
81
91
11
21
31
41
5

A nap mondata

Robert Fico arról, hogy Richard Sulík SaS-elnök szerint Fico az uniós elnökség után távozik a miniszterelnöki székből

Napi árfolyam

Angol font 0,7744
Cseh korona 27,0330
Horvát kuna 7,4890
Japán jen 122,7000
Kanadai dollár 1,4745
Lengyel zloty 4,4367
Magyar forint 317,0500
Román lej 4,5210
Svájci frank 1,1105
USA-dollár 1,1215