"Ha kell, valahogy mindig összeszedem magam, meg is csinálom, ami a dolgom, de ami utána jön…" Interjúnk Törőcsik Marival.

Fizetett politikai hirdetés

1
A Híd véleménye szerint a hazai termesztők és feldolgozók nem kielégítő támogatása az egyik oka a vidék elnéptelenedésének és a munkahelyek hiányának is. A Polgári Vízió című dokumentumban több olyan rendszerszintű megoldást kínál, amely hozzásegítene e kedvezőtlen helyzet megoldásához.

Kvízek

A politikához „mindenki ért” – ön is? Miért egyszínű a Fico-kormány, hány képviselő van, és mennyit keresnek? Tesztelje le magát! Választási kvízünk. 
Melyik városban vagyunk, ha Ferencvárosban sétálunk? Ez a kérdés túl könnyű lenne, de ha ismeri a világ nagyvárosainak népszerű negyedeit, élvezni fogja ezt a kvízt is. 

Közélet

Pozsony/Brüsszel | Robert Fico szerint  itt az ideje, hogy elkezdjenek beszélni Görögország schengeni övezetből való kilépéséről - nyilatkozta a kormányfő útban az EU-török csúcsra.  
Pozsony | "Két alapvető jog ütközik itt, a jog a személyes szabadsághoz és a biztonságos élethez való jog. Nagyon óvatosnak kell lennünk" - figyelmeztetett Gál. 
Pozsony | A Szlovák Katolikus Szeretetszolgálat (SKCH) mobilapplikációt készített a hajléktalanok megsegítésére. Az alkalmazást nem közvetlenül a hajléktalanoknak, hanem azoknak szánják, akik segíteni szeretnének az utcára került embereken.  
Prága | Hibát követett el a cseh kormány azzal, hogy nem csatlakozott ahhoz a beadványhoz, amelyet Szlovákia nyújt be a menekültkvóták ügyében az Európai Bírósághoz - állította Miloš Zeman cseh államfő.
1
A Selye János Egyetem vezetősége szerint nincs módjuk háromnyelvű diploma kiállítására. Az oktatási minisztérium és az általunk megszólított jogász más véleményen van.

Gazdaság

Wolfsburg | A Bild am Sonntag szerint a Volkswagen vezetősége már a botrány kirobbanása előtt is tudott a dízelmotorok emissziós értékét megváltoztató szoftverekről, a Volkswagen szóvivője viszont ezt cáfolta. 
Peking | Pekingben vasárnap az idei év legmagasabb szintű szmogriadóját rendelték el.
Pozsony | A jövőben SMS-ben is válthatunk vonatjegyet. A Szlovák Vasúttársaság most helyezte próbaüzembe a rendszert. 

Sport

London | A Liverpool házigazdaként 1-0-ra legyőzte a Swansea-t az angol labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának vasárnapi játéknapján.
Budapest/Montpellier | A MOL-Pick Szeged 29-29-es döntetlent játszott a francia Montpellier otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kilencedik fordulójában, így a csoport negyedik helyén áll.
Eibar | A Real Madrid 2-0-ra győzött az Eibar vendégeként a spanyol labdarúgó-bajnokság 13. fordulójának második vasárnapi mérkőzésén.
Budapest/Abu-Dzabi | Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte vasárnap a szezonzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíjat.

Párizsi merénylet

Párizs | Francois Hollande francia elnök szombaton közölte, hogy a nemzetközi klíma-csúcstalálkozó "számos előirányzott eseményét" rendben megtartják, annak ellenére, hogy Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben a november 13-i párizsi merényletsorozat óta.
Felkerült az internetre egy huszonhat perces videointerjú, amelyben az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes tagjai elmondják, hogyan menekültek ki a párizsi Bataclanból.
Brüsszel | Két embert állított elő a belga rendőrség a két héttel ezelőtti párizsi terrorcselekményekkel összefüggésben - közölte pénteken a belga ügyészség.

Régió

Poprád | A balesetben senki sem sérült meg, az állat azonban komoly sérüléseket szenvedett, a hátsó végtagjai lebénultak. A kiérkező állatorvos a ló elaltatása mellett döntött. 
Komárom | Nagy robbanás rázta meg a komáromi hajógyár területét szombat délután. A detonáció során egy munkás súlyosan megsérült. 
Szombaton 200–300 ember vett részt a somorjai Deichmann elé szervezett zenés tiltakozó akción. A „dalos tüntetés” szervezőjével, Kovács Koppánnyal, a Rómeó Vérzik frontemberével beszélgettünk.
Közös adventi gyertyagyújtásra várják a párkányiakat, Komáromban ismét megszervezik A Mi Karácsonyunkat.

Panoráma

Párizs | Klímakutatók emlékeztetnek arra, hogy egy 2 Celsius-fok fölötti felmelegedésnek már visszafordíthatatlan következményei lennének. 
Melbourne | Több tízezren vettek részt vasárnap Ausztrália-szerte a párizsi klímavédelmi értekezlet alkalmából megrendezett demonstrációkon, az emberi tevékenység okozta éghajlati változások elleni fokozottabb fellépésre szólítva fel kormányukat.

Menekültek

Brüsszel | A csúcson a tervek szerint elfogadják a menekültválság megoldását célzó, október óta készülő közös akciótervet, amely Ankara európai integrációját is felgyorsíthatja.
Prága | Hibát követett el a cseh kormány azzal, hogy nem csatlakozott ahhoz a beadványhoz, amelyet Szlovákia nyújt be a menekültkvóták ügyében az Európai Bírósághoz - állította Miloš Zeman cseh államfő.
Berlin | Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország csúcstalálkozó előtt mindazon országok képviselői, amelyek hajlandóak egy menekültkontingens átvételére Törökországtól.

Külföld

Párizs | A francia rendőrség mintegy száz embert előállított, miután összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között.
Brüsszel | A csúcson a tervek szerint elfogadják a menekültválság megoldását célzó, október óta készülő közös akciótervet, amely Ankara európai integrációját is felgyorsíthatja.

Kultúra

A szlovák filmművészetben divat rajongani a magyarokért, és ennek tradíciója van. Szomszédok, Barackliget, Köszönöm jól vagyok – újabb magyar arcok a szlovák vásznon. 
Woody Allen Oscar-díjas amerikai rendező-színész, az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója december 1-jén ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Rengeteg energia van a Jókai Színház Börtönkarrier című produkciója mögött. Ezért majdnem hajlamosak vagyunk elnézni azt, ami nincs: hogy igazából sem drámát, sem komédiát nem látunk.

Vélemény

Ahogy kijutott a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságra, máris reagált az NBI is a példátlan sikerre: a diadalmas pótselejtezők utáni bajnoki forduló húszéves mélypontot hozott a nézőszámban. E különös fordított arány segíthet megérteni, mennyire nem szerves része a norvégok elleni párharc a magyar futball (vissza)fejlődéstörténetének. Egyelőre?
 

Mindenki úgy érzi, mintha sűrűsödnének az események a nem-zetközi porondon. Előbb a menekültválság, aztán a párizsi támadás, most az orosz–török csörte.

Kedves pozsonyi nőtársaim, végre fellélegezhetünk – elfogták a „kakifantomot”. Az elnevezés nem az én találmányom, ijesztőbbnél ijesztőbb neveket kreált a sajtó arra a vélhetően szexuális tévelygőre, aki az elmúlt hónapokban – a nyomozás állása szerint április óta – rettegésben tartotta a fővárosi nőket. Általában villamosmegállókban támadott, székletet kent fiatal nők arcára és hajára, aztán eliszkolt. Volt, akit bónuszként levizelt.

Pártsajtó

1
A Híd a sajtóban megjelent somorjai esettel kapcsolatban, leszögezi, hogy elítél minden olyan lépést, amely mások alkotmányos jogainak megsértésére irányul, és ebből hátrányos következményei származhatnak.
Pozsony | Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője szerint a kormány az egészségügyben elpocsékolta idejét és az egészségügyi miniszter most is csak a homokba dugja a fejét.
Nagyszombat (Trnava) | A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat (Nagyszombat megye) képviselő-testülete november 25-i ülésén a kerület 2016. évi költségvetését tárgyalta. 

Filmek

A szlovák filmművészetben divat rajongani a magyarokért, és ennek tradíciója van. Szomszédok, Barackliget, Köszönöm jól vagyok – újabb magyar arcok a szlovák vásznon. 
Woody Allen Oscar-díjas amerikai rendező-színész, az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója december 1-jén ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Sydney | A tervek szerint két év múlva, 2017 októberében kerül a mozikba a legendás Alien-filmsorozat új része, amelynek forgatási munkálatai 2016 márciusában kezdődnek Ausztráliában.
Zágráb | A Saul fia, Nemes Jeles László filmje nyerte szombaton a zágrábi filmfesztivál játékfilmeknek járó Arany Babakocsi-díjat.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Az Új Szó aktuális címlapja

Eladósodik a lakosság

Ma kezdődik a klímakonferencia

Kiábrándító „ígéretek” a nővéreknek

 

Aktuális melléklet

Egészség

Egészség az irodában

A HIV vírus elleni védekezést már az alapiskolában el kell kezdeni

Vasárnap

Események

h k sz cs p sz v
11
21
34
44
55
612
714
83
93
1110
2512
11
21
31
41
51
61

Napi árfolyam

Angol font 0,7029
Cseh korona 27,0240
Horvát kuna 7,6230
Japán jen 129,7500
Kanadai dollár 1,4121
Lengyel zloty 4,2631
Magyar forint 312,0800
Román lej 4,4467
Svájci frank 1,0900
USA-dollár 1,0580