Azoknak a munkanélkülieknek, akik külföldön váltak állástalanná, általában abban az országban kellene igényelniük a munkanélküli-segélyt, amelyikben utoljára dolgoztak.

Selfie verseny»

Itt a nyár szelfiversenye: válaszd ki, szerinted az első hét terméséből mely fotók érdemlik meg, hogy továbbjussanak a fődíjért folytatott versenybe. Nézz szelfiket és szavazz! 

Közélet»

Alacsonyabb összegeket igényelhetnek a következő tanévben a tanárok és a diákok az Oktatástámogatási Alapból (Fond na podporu vzdelávania).
Viharveszélyre, özönvízszerű esőre, erős, néhol viharos szélre figyelmeztet a szlovák meteorológiai szolgálat (SHMÚ), amely szinte az egész országra másodfokú viharjelzést adott ki.
Pozsony | Gál Gábor, a Híd képviselője támogatja a Volt Hírszerző Tisztek Szövetségének (ABSD) javaslatát, amely szerint kivonnák a minisztériumok felügyelete alól a lehallgatásért felelős egységeket, és egy teljesen különálló, új hivatalba rendelnék őket. 
Pozsony | Új szóvivője lesz Radoslav Procházka alakulóban levő pártjának, a Sieťnek, Ján Orlovský személyében.Orlovský korábban a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) kommunikációs igazgatója volt. 
Pozsony | Törölte és megismétli a rabszállító autóbusz beszerzésére kiírt közbeszerzést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A pályázatra ugyanis csak egy ajánlat érkezett, amely azonban gazdaságilag előnytelennek bizonyult. 
1
Pozsony | Ma, pontosan két héttel azután, hogy Ukrajna felett oroszpárti szeparatisták lelőttek egy maláj utasszállító repülőt 298 személlyel a fedélzetén, lépnek hatályba az Európai Unió Oroszországgal szembeni gazdasági szankciói. 

Sport»

Csaknem négyszázezer dollárért kelt el az a bokszkesztyű, amelyet Muhammad Ali, a profi ökölvívás élő amerikai legendája az "évszázad mérkőzésén" viselt. Az árverésen egy névtelenül licitáló gyűjtő 388 375 dollárért szerezte meg az ereklyét. 
Az alábbiakban ismertetjük a KENO10 pénteki húzásának nyerőszámait, emelkedő számsorrendben:
V. liga, Nyugat-Szlovákia, Keleti csoport – őszi menetrend:
V. liga, Nyugat-Szlovákia, Déli csoport – őszi menetrend:

Külföld»

Kísérleti jelleggel speciális bokaperecek viselésére kötelezik a visszaeső ittas bűnelkövetőket Londonban - számolt be róla a BBC News. Az új készülékek az izzadságban található alkohol mértékét mérik. A kezdeményezés lehetőséget ad a bíróságoknak arra, hogy a visszaesőként ittas állapotban bűncselekményeket elkövetőek négy hónapra eltilthassák az alkoholtól.
Imával vettek jelképes búcsút algériai mecsetekben pénteken az előző heti légi katasztrófa áldozataitól, miközben a hatóságok szerint a holttestek azonosítása akár évekbe is telhet.

Tablók anno»

A hontalanság éveit követően 1950. szeptember elsején újra megnyílt komáromi magyar gimnázium első érettségizett osztálya. Az igazgató Kocsis László, az osztályfőnök Szakál Imre volt. A gimnáziumba az egész ország területéről érkeztek diákok, összesen 175-en és mind a négy évfolyamban nyílt egy vagy két osztály.
A Galántai Általános Középiskola 1968-ban érettségizett diákjainak tablója. 1960 után változott az iskolarendszer, általános műveltséget nyújtó középiskolák váltották a tizenegy éves középiskolákat.
1954-ben érettségiztek a Kassai Magyar Tannyelvű Felső-ipariskola első növendékei. 1945 után, amikor a kassai ipari kapui bezárultak a magyar diákok előtt, ez volt az iskola első olyan osztálya, ahol 1950 óta anyanyelvükön tanulhattak a szlovákiai magyar tanulók. 

Régió»

Elmenekült a börtönbüntetés elől Ján Friča. A 44 éves férfi ma vonult volna börtönbe, ám a rendőrség tájékoztatása szerint nyomtalanul eltűnt.
Lejtős | Elfogta a rendőrség azt az elkövetőt, aki július 21-én felgyújtott egy Skoda Superb típusú személygépkocsit a vágbesztercei járásbeli Lejtős (Sverepec) községben.
Tiszacsernyő | Fel akarta magát akasztani a tiszacsernyői (Čierna nad Tisou) alapiskola területén egy helyi, 30 éves férfi. 
Szobránc | Iratok nélküli ukrán állampolgárt tartóztattak fel a határőrök a szobránci járásbeli Ungpéteri  (Petrovce) község határában.

Gazdaság»

Prága | Éves szinten tavaly 1,6 százalékkal csökkent az élelmiszerfogyasztás Csehországban - derül ki a cseh mezőgazdaság tavalyi állapotáról készült jelentésből, amelyet a héten fogadott el a cseh kormány.
Pozsony | Egyre több részlet derül ki az adóköltségek tervezett szigorításáról. A pénzügyminisztérium az adócsalások visszaszorítása elleni harcról beszél, a munkáltatók az adóterhek növekedésétől tartanak.
Washington | A washingtoni Urban Institute kutatóintézet 2013-as adatain alapuló felmérése szerint az amerikai lakosok 35,1 százalékának van olyan megfizetetlen adóssága.

Panoráma»

Átlátszó egér segíthet az emberi szervezet gyógyításában. Az egeret, amelynek a szövetei mellett a szervei is átlátszóak, amerikai tudósok hozták létre. A kutatók remélik, hogy az egér vizsgálatával hozzájárulnak az emberi betegségek és vírusok elleni harchoz - olvasható a The Independent brit napilap honlapján.
Los Angeles | Elárverezik Michael Jackson farmját. A Neverland névre hallgató birtok akár 50 millió dollárért találhat új tulajdonosra - írja a Telegraph. A birtok jelenleg egy befektetési cég tulajdonában van, amely 2008-ban vette meg az ingatlant 23,5 millió dollárért az akkor komoly adósságot felhalmozó popsztártól.
Jó lenne, ha a májteszt ismét a preventív orvosi kivizsgálások része lenne; Amőba a szemben? Könnyen előfordulhat!; A korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a HIV-vírust, ha...

Maláj utasszállító tragédiája»

Sikerült pénteken is eljutnia a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére a katasztrófa okait vizsgáló és a holttestek után kutató nemzetközi szakértői csoportnak - közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ).
Kijev | Sikerült pénteken is eljutnia a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére a katasztrófa okait vizsgáló és a holttestek után kutató nemzetközi szakértői csoportnak - közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ).
Kijev | Több napi sikertelen próbálkozás után csütörtökön eljutott a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére egy nemzetközi szakértői csoport.

Miről ír a legújabb Vasárnap?»

Egyedül az én fejemben fordult meg, az övében még nem: micsoda különleges ajándék lehetne számára, ha például Az aranyember mai változatában, már ha szóba jönne egyáltalán, hogy ő játszhatná Noémit. Elvégre „köze van” az íróhoz.
Az elmúlt évtizedekben a világ egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja lett ez az ázsiai ország. Rabul ejt, és alig akad olyan vendége, aki ne szeretne azonnal visszatérni. Egy hirtelen ötlettől vezérelve – illetve a rendkívül kedvező árú repülőjegynek köszönhetően – idén mi is ellátogattunk Thaiföldre. 
Hajléktalanokkal, drogosokkal foglalkozni nagyon nehéz feladat. Kevés sikerrel és általában még kevesebb hálával jár. Az ilyesmire vállalkozónak fel kell készülnie arra, hogy becsapják, és türelmét ezerszer is próbára teszik.

Kultúra»

Hans Christian Andersen dán író érzelmes levele, amelyben szerelmi bánatáról vall barátjának, szülővárosában, Odensében kelt el egy árverésen. Az levél az íróról elnevezett odensei múzeum tulajdonába került.
Komárom/Eger | Tar Renáta és Majorfalvi Bálint, a Jókai Színház színészházaspárja lett az Eger önkormányzata által meghirdetett Költözz Egerbe! pályázat győztese. 
Pozsony | Családja, barátai, valamint tisztelői és ismerősei körében vettek végső búcsút a múlt héten elhunyt Dobos László Kossuth-díjas szlovákiai magyar írótól csütörtökön Pozsonypüspöki  temetőjében.

Vélemény

Néhány évvel ezelőtt terepkutatáson voltam a pozsonyi Comenius Egyetem biokémia tanszékén, melynek világhírnevét Ladislav Kováč professzor alapozta meg a múlt század hatvanas éveiben, amikor eredményeiért munkatársaival együtt Nobel-díjra jelölték.

A kommunizmus negyven éve alatt lényegesen kisebb volt a Magyarország szomszédos államaiban élő magyarság fogyása, mint a demokráciában – ezt adatok illusztrálják, a statisztikai hivatalok bármelyikének honlapjain ellenőrizhető az állítás. De ha valaki azt mondja, hogy a magyarságnak jobb volt a kommunista diktatúrában, véleményem szerint minimum hibás következtetést von le. 

Csendben érik az évtized legnagyobb védelmi biznisze. Első ránézésre úgy tűnik, rendben lehet az ügylet, ám mivel hadászati kiadásról van szó, nem árt résen lenni. S figyelni a részletekre. Emellett pedig olyan kérdéseket is fel lehet tenni, amelyekre eddig nem kellett válaszolniuk a kulcsszereplőknek.

Blogroll

Alacsonyabb osztályú labdarúgó-bajnokságok 2014/15 – őszi menetrendek

Milyen párharcokat kínál a szurkolóknak, focirajongóknak a III., IV. , V. és VI. liga? Összeállításunkban megtalálja kedvenc csapata őszi bajnoki mérkőzéseinek műsorát. 
Összeállításunk a dél-szlovákiai területi focibajnokságok őszi műsorát adja közre. Dunaszerdahelytől Tőketerebesig 12 területi szövetség pontvadászatát tartalmazza. 

Mozipremier»

A szlovák mozikba megérkezik a nyár egyik legjobban várt filmje, a Marvel legújabb képregény adaptációja A galaxis őrzői.  
Az Oscar-jelölt Michael Fassbender papírmasé maszkban rohangál, Cameron Diaz és Jason Segel pedig házi szexvidójuakt próbálják visszaszerezni.  

Recept»

Hozzávalók – tészta: 4 dl víz, 1 tojás, csipet só, 50 dkg liszt, olaj a tepsihez; töltelék: 1 kg alma, 5 dkg dió, 5 dkg cukor, őrölt fahéj, 3 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg tejföl, porcukor; vaníliaszósz: 1 dkg vaníliáspuding-por, 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 5 dl tej. 
Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 kis pohár tejföl, 25 dkg vaj. A hozzávalókat összegyúrjuk, és pár órára vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük. 
Hozzávalók – mézes tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 ek. étolaj, 10 dkg olvasztott méz, 1 kk. szódabikarbóna, fahéj; piskótatészta: 5 tojás, 15 dkg cukor, 5 ek. víz, 20 dkg liszt, 1 sütőpor; krém: 6 dl tej, 2 cs. csokoládés puding, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor + lekvár, cukordara.
Hozzávalók: 70–80 dkg csirkemellfilé; pác: 2 pohár natúr joghurt, gyömbér, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 kk. fűszerpaprika, 1 kk. csilipor, 1 kk. őrölt köménymag, 1 kk. kurkuma, 1 kk. pirított édesköménymag, 1 kk. Cayenne-bors; a rizshez: 2 ek. olívaolaj, 2 közepes vöröshagyma, 2 fahéjrúd, 2 babérlevél, 8 szegfűszeg, 8 szem fekete bors, 40 dkg basmati rizs, 1 mk. sáfrány.

Zene»

Javában dübörög a fesztiválszezon, és mivel nálunk is akadnak színvonalas könnyűzenei rendezvények, kiválasztottunk kettőt az augusztusi kínálatból. Mindkettő az úgynevezett kis fesztiválok kategóriájába tartozik.
Hétfőn a pozsonyi Nemzeti Teniszcsarnokban lép fel zenekarával Hugh Laurie, azaz Dr. House. A sorozat rajongói nyilván akkor is megtöltenék a termet, ha a brit színész sramlizenét játszana, vagy tangót táncolna. Ő azonban ennél jóval magasabbra tette a lécet.

Filmek»

A szlovák mozikba megérkezik a nyár egyik legjobban várt filmje, a Marvel legújabb képregény adaptációja A galaxis őrzői.  
Az Oscar-jelölt Michael Fassbender papírmasé maszkban rohangál, Cameron Diaz és Jason Segel pedig házi szexvidójuakt próbálják visszaszerezni.  
London | Jelentést kért az ír kormánytól a világörökségi helyszínek felett őrködő UNESCO, mert az új Star Wars-film forgatásához átengedték a Skellig Michael-szigetet.
Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai filmszínésznő július 26-án lesz ötvenéves. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga: 

Online játékok

Online játékok

Készítsd el a nyár legjobb selfie-jét. Tengerparton, strandon, napozás vagy fagyizás közben, rád bízzuk. A lényeg, hogy ne legyen mindennapi! Készíts selfie-t extrém pózban extrém helyen, pl. egy víz alatti fagyizásról! :-)

Az Új Szó aktuális címlapja»

Kártyával fizethet a gyorshajtásért

Nem akarunk vasárnap vásárolni

Krímet a gázért–Merkel egyeztet Putyinnal?

Interjú a Safety Car sofőrjével

Aktuális melléklet

Presszó

Szombaton Presszó

melléklettel

jelentkezünk!

Programajánló

Események»

h k sz cs p sz v
28
29
18
27
34
42
52
62
72
82
91

A nap száma»

A belügy meghirdette a harmadik fegyveramnesztiát, az első kettő során 7830 lőfegyvert szolgáltatott be a lakosság.

Napi árfolyam

Angol font 0,7928
Cseh korona 27,5700
Horvát kuna 7,6360
Japán jen 137,6600
Kanadai dollár 1,4610
Lengyel zloty 4,1691
Magyar forint 312,9600
Román lej 4,4281
Svájci frank 1,2169
USA-dollár 1,3379
Hasznos linkek Letölthető dokumentumok