Homsz |

Hordóbomba találta el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik kórházát.

Kvízek

A politikához „mindenki ért” – ön is? Miért egyszínű a Fico-kormány, hány képviselő van, és mennyit keresnek? Tesztelje le magát! Választási kvízünk. 
Melyik városban vagyunk, ha Ferencvárosban sétálunk? Ez a kérdés túl könnyű lenne, de ha ismeri a világ nagyvárosainak népszerű negyedeit, élvezni fogja ezt a kvízt is. 

Közélet

A Híd pozitívan értékeli, hogy a parlament elnöke támogatja a Híd azon javaslatát, amely szerint a sport fejlesztésén egy államtitkári poszt létrehozása segítene.
Pozsony | A Híd véleménye szerint fontos egyensúlyban tartani egyrészt a biztonságot, másrészt pedig az egyének szabadságát és magánéletének védelmezését, ugyanis ezt valamely kormányjavaslatok nem tartják tiszteletben.
Pozsony | Kudarcba fulladt a Híd kezdeményezése, melynek keretében Bugár Béla pártja egy háromoldalú jobboldali együttműködést szeret volna létrehozni a Sieť és a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH). A pártok a Smerrel szembeni közös alternatíva mellett kötelezték volna el magukat.
Pozsony | A szerdai Új Szóban többek közt arról olvashatnak, hogy konzultációkat indít az MKP a Híd kisebbségi kulturális törvénytervezetéről, valamint arról is írunk, hogy idén átlagosan 127 eurót szánunk a karácsonyi ajándékokra.
Budapest | Megszüntették az előzetes letartóztatást S. Roland esetében, akit a magyarországi Terrorelhárítási Központ (TEK) két szlovákiai és egy magyarországi társával együtt vett őrizetbe.

Gazdaság

Pozsony | A szlovákiai borászat jelentős lépéselőnyben van a szőlőtermesztéssel szemben. A szőlészetek sok helyütt teljesen elhagyatottan sínylődnek, pedig az ágazatot érdemes lenne talpra állítani. Az állam azon-ban ezért alig tesz valamit.
Jövőre olcsóbb lesz a gáz és a villanyáram is, a távfűtés és az ivóvíz ára azonban nem változik. Ezúttal is azok takaríthatják meg a legnagyobb összeget, akik a gázt és a villanyt fűtésre is használják.
Berlin | A Volkswagen 2,46 millió autót hív vissza csak Németországban a dízelmotorok emissziós értékét megváltoztató szoftverek miatt kipattant botrány következtében - írta a hétfőn megjelent Die Welt.

Sport

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint nem biztos, hogy helye van a labdarúgó-válogatottban a zsarolási ügybe keveredett Karim Benzemának, a Real Madrid csatárának.
Jasná | Aki türelmetlenül várta, hogy megkezdődjön a síszezon Szlovákiában, nem kell tovább várnia, lehet viaszozni a léceket! 
Garret Sparks lett a Toronto Maple Leafs történetének első kapusa, aki kapott gól nélküli mérkőzésen mutatkozott be az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).
A címvédő Golden State Warriors 19. mérkőzését is megnyerte az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA). Az oaklandi klub hétfőn a Utah Jazz otthonában nyert 106-103-ra, tovább javítva ezzel a legjobb szezonrajt rekordját.

Panoráma

Tokió | Oszlásnak indult holttesteket találtak közel tucatnyi sodródó hajón a japán partok közelében.
Téli kalauz és előfizetőknek Egészségmagazin a Vasárnap legújabb, 49. számában! Mint mindig, változatos témák:

Párizsi merénylet

Képzeljük el, amint valaki a vízvezeték-főnyomócső eltörésekor egy mokkáskanállal próbálná kimeregetni a folyamatosan gyarapodó áradatot. A hevesebb vérmérsékletű olvasók akár elmeháborodottnak is tarthatnák, de azt illetően, hogy a módszer nem kellően hatékony, vélhetően közmegegyezés alakulna ki.
Párizs | Francois Hollande francia elnök szombaton közölte, hogy a nemzetközi klíma-csúcstalálkozó "számos előirányzott eseményét" rendben megtartják, annak ellenére, hogy Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben a november 13-i párizsi merényletsorozat óta.
Felkerült az internetre egy huszonhat perces videointerjú, amelyben az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes tagjai elmondják, hogyan menekültek ki a párizsi Bataclanból.

Régió

Nyitra | A tíz vádlott közül csak hatan állnak bíróság elé – feltéve, ha találnak hatósági szakértőt.
Galánta | Csak a fontosabb kérdésekben tudtak megegyezni a képviselők a testület legutóbbi ülésén. A huszonhét napirendi pontból kilencet tárgyaltak meg a képviselők. Feszült hangulat uralkodott az ülésteremben, ezért rekesztették be a plénumot.
Komárom | Speciális gyakorlaton vettek részt múlt pénteken a városi rendőrök az egykori vámházban. Szakemberek irányítása mellett azt gyakorolták, miként kell feltérképezni egy épületet, hogyan kell behatolni, miként kell védeni a járőrtársat, és hogyan lehet ártalmatlanná tenni a tetten ért betörőket.
Vágsellye | A szeptemberi önkormányzati ülésen a járási székhely prioritásait határozták meg, majd a szakbiztosságokban tárgyaltak a jövő évi kiadásokról, illetve Vágsellye hitelterheltségéről. A költségvetési tervezetet az októberi tanácskozáson véleményezte a testület.
November végén megérkezett a békeláng Európába az izraeli Betlehemből. A központi átadóünnepséget december 12-én Bécsben rendezik meg .
Rajka | Az utóbbi tizenöt évben megkétszereződött a határ menti település lakosainak száma. A Pozsonytól mintegy húsz kilométerre fekvő Rajkán már több a betelepült, mint a helyi születésű lakos.

Külföld

Moszkva | Az orosz kormány jóváhagyta az importtilalom alá eső, Törökországból származó mezőgazdasági termékeket, nyersanyagokat és élelmiszereket tartalmazó listát.
Washington | Washington kész erősítést küldeni a Szíria északi részén szolgáló különleges erőinek, a tanácsadói feladatokkal megbízott mintegy ötven katonájának, ezen kívül különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni.

Menekültek

2
Bős | A napokban egy rémhír jelent meg az egyik közösségi portálon. A bejegyzés szerint a menekültek megtámadtak egy piknikező családot. 
Stockholm | A bevándorlók által "elárasztott" Svédország áthelyezheti más uniós tagállamokba a migránsok egy részét - jelentette be hétfőn Dimitrisz Avramopoulosz migrációért felelős európai biztos.
Prága | A CVVM prágai közvélemény-kutató intézet szerint a közép-európai országok körül legkevésbé a szlovákok, leginkább a magyarok a megértőek a menekültekkel.

Kultúra

USA | Az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta Nemes Jeles László Saul fia című első nagyjátékfilmjét az egyik legrégebbi amerikai filmes testület.
Pozsony | Gyula Kosice argentin multimediális művész Hidrokinetizmus című kiállítása 2016. január 24-ig látható a Pozsonyi Városi Galéria Mirbach-palotabeli kiállítótermeiben.
Prága | Súlyos és hosszú betegség után hétfőn Prágában meghalt Dana Gálová cseh műfordító - tudta meg az MTI a családhoz közeli forrásokból.

Vélemény

Megegyezett Törökország és az EU, nagyjából hárommilliárd euróért, könnyített vízumért és a jövőben felújítandó csatlakozási tárgyalásért Törökország megvédi az Európai Uniót a menekültektől, illetve fogadja az EU-ból visszatoloncolt menekülteket. Dobpergés, tapsvihar, gratulálunk, minden politikus elégedetten hátradőlt, mert megoldották a nagy problémát. Legalábbis ez jött le az első nyilatkozatokból…

Többtucatnyi ember gyűlt össze szombaton Somorján, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a cipőbolti eladóval, akit állítása szerint azért bocsátottak el, mert magyarul beszélt a vásárlókkal. 

Elfogták Pozsonyban a „kakifantomot”, aki nőket támadott meg és bekente az arcukat, hajukat ürülékkel. Egy 24 éves, jóképű fiatalember, mellesleg a hadsereg egyik befolyásos tábornokának a fia. 

Pártsajtó

A Híd pozitívan értékeli, hogy a parlament elnöke támogatja a Híd azon javaslatát, amely szerint a sport fejlesztésén egy államtitkári poszt létrehozása segítene.
Pozsony | A Híd véleménye szerint fontos egyensúlyban tartani egyrészt a biztonságot, másrészt pedig az egyének szabadságát és magánéletének védelmezését, ugyanis ezt valamely kormányjavaslatok nem tartják tiszteletben.
1
A Híd a sajtóban megjelent somorjai esettel kapcsolatban, leszögezi, hogy elítél minden olyan lépést, amely mások alkotmányos jogainak megsértésére irányul, és ebből hátrányos következményei származhatnak.

Filmek

USA | Az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta Nemes Jeles László Saul fia című első nagyjátékfilmjét az egyik legrégebbi amerikai filmes testület.
Havanna | Az Ernest Hemingway életéről készült Papa című amerikai film egy kubai nemzetközi filmfesztiválon debütál szombaton Havannában. 
A szlovák filmművészetben divat rajongani a magyarokért, és ennek tradíciója van. Szomszédok, Barackliget, Köszönöm jól vagyok – újabb magyar arcok a szlovák vásznon. 
Woody Allen Oscar-díjas amerikai rendező-színész, az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója december 1-jén ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Vasárnap

Események

h k sz cs p sz v
11
21
33
42
52
61
71
81
91
11
21
31

A nap mondata

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnapi csúcstalálkozója előtt

Napi árfolyam

Angol font 0,7048
Cseh korona 27,0300
Horvát kuna 7,6330
Japán jen 130,2200
Kanadai dollár 1,4143
Lengyel zloty 4,2721
Magyar forint 311,5800
Román lej 4,4503
Svájci frank 1,0903
USA-dollár 1,0579