Jövőre olcsóbb lesz a gáz és a villanyáram is, a távfűtés és az ivóvíz ára azonban nem változik. Ezúttal is azok takaríthatják meg a legnagyobb összeget, akik a gázt és a villanyt fűtésre is használják.

Fizetett politikai hirdetés

1
A Híd véleménye szerint a hazai termesztők és feldolgozók nem kielégítő támogatása az egyik oka a vidék elnéptelenedésének és a munkahelyek hiányának is. A Polgári Vízió című dokumentumban több olyan rendszerszintű megoldást kínál, amely hozzásegítene e kedvezőtlen helyzet megoldásához.

Kvízek

A politikához „mindenki ért” – ön is? Miért egyszínű a Fico-kormány, hány képviselő van, és mennyit keresnek? Tesztelje le magát! Választási kvízünk. 
Melyik városban vagyunk, ha Ferencvárosban sétálunk? Ez a kérdés túl könnyű lenne, de ha ismeri a világ nagyvárosainak népszerű negyedeit, élvezni fogja ezt a kvízt is. 

Közélet

Pozsony | Boris Kollár nagyvállalkozó pártja, a Család Vagyunk (Sme rodina) új néven: Család Vagyunk Boris Kollár márkanévvel indul a jövő évi parlamenti választásokon.
Pozsony | A közeljövőben 2500-ra emelkedik a rendőrök száma – nyilatkozta Robert Kaliňák belügyminiszter ma az Expres kereskedelmi rádióban.
Pozsony | Összeállt a Sieť választási listája, élén a párt elnöke, Radoslav Procházka áll. A párt a regionális szakemberekre és a fiatalokra épít, az első tízesben öt hölgy méretteti meg magát. 
Beindult a Sieť – az MVK ügynökség novemberi felmérése alapján Procházkáék közel 15%-on állnak. Csak öt párt lépné át a küszöböt, a Híd az utolsó bejutó, az MKP 4,4%-kal kimaradna.
Pozsony | Új autókat vásárol a belügyminisztérium a rendőröknek – derül ki a Központi Szerződésjegyzékből (CRZ). 

Gazdaság

Berlin | A Volkswagen 2,46 millió autót hív vissza csak Németországban a dízelmotorok emissziós értékét megváltoztató szoftverek miatt kipattant botrány következtében - írta a hétfőn megjelent Die Welt.
Wolfsburg | A Bild am Sonntag szerint a Volkswagen vezetősége már a botrány kirobbanása előtt is tudott a dízelmotorok emissziós értékét megváltoztató szoftverekről, a Volkswagen szóvivője viszont ezt cáfolta. 
Peking | Pekingben vasárnap az idei év legmagasabb szintű szmogriadóját rendelték el.

Sport

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfői bejelentése szerint Lionel Messi, Neymar és Cristiano Ronaldo maradt versenyben az év legjobb játékosának járó FIFA-Aranylabdáért. 
Moszkva | Vitalij Mutko sportminiszter megtiltotta az orosz futballkluboknak, hogy Törökországból igazoljanak játékosokat - írta hétfőn a Szport Ekszpressz.
Hamburg | Hamburg és Kiel lakossága a vasárnapi ügydöntő népszavazáson úgy határozott, nem támogatja a város pályázatát a 2024-es nyári olimpia megrendezésére, így Budapestnek három riválisa maradt.
Idénybeli 18., összesítésben a 28. mérkőzését veszítette el a Philadelphia 76ers az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA). A gárda vasárnap Memphisben kapott ki.

Panoráma

Canberra | A világtól elvonultan élt és halt meg III. Sándor orosz cár dédunokája egy észak-ausztráliai lakókocsiparkban: a 72 éves férfit, akit a helyiek csak Old Nickként ismertek, hétfőn temettette el egy vagyonos darwini család.
Meghalt a kéményen át bejutni próbáló feltételezett betörő, amikor a háztulajdonos begyújtott a kandallóban, nem tudván, hogy valaki van annak kéményében.

Párizsi merénylet

Képzeljük el, amint valaki a vízvezeték-főnyomócső eltörésekor egy mokkáskanállal próbálná kimeregetni a folyamatosan gyarapodó áradatot. A hevesebb vérmérsékletű olvasók akár elmeháborodottnak is tarthatnák, de azt illetően, hogy a módszer nem kellően hatékony, vélhetően közmegegyezés alakulna ki.
Párizs | Francois Hollande francia elnök szombaton közölte, hogy a nemzetközi klíma-csúcstalálkozó "számos előirányzott eseményét" rendben megtartják, annak ellenére, hogy Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben a november 13-i párizsi merényletsorozat óta.
Felkerült az internetre egy huszonhat perces videointerjú, amelyben az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes tagjai elmondják, hogyan menekültek ki a párizsi Bataclanból.

Régió

Besztercebánya | Rengeteg metamfetamint és marihuánát foglaltak le a rendőrök november 27-én a Losonci és a Rimaszombati járásban. A Dél fedőnevű akció során három személy őrizetbe vettek. 
Kassa | Megdöbbentően magas, 4,04 ezrelékes véralkoholszinttel igazoltattak a rendőrök a hétvégén egy férfit. 
Breznóbánya | Eltűntként keresi a rendőrség a 40 éves, losonci Peter Majorošt. A férfit utoljára november 27-én látták. Ekkor üzleti tárgyalásra ment Breznóbányára.
Besztercebánya | A rendőrség rendszeresen folytat alkoholszondás ellenőrzéseket a vasúti dolgozók körében is – tájékoztatta az Új Szó Online-t Denisa Baloghová őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Léva | Az ittas vezetési statisztikákba nincsenek monopolhelyzetben a férfiak. Hétvégén Léván egy ittas fiatal nő okozott közlekedési balesetet. 
Pozsony | Nagyon siethetett Csehországba egy német állampolgár, a D2 autópálya nyugati szomszédunk felé vezető szakaszán 192 km/h-s sebességgel mérték be a rendőrök. 

Külföld

Kijev | A krími "kormány" be fogja nyújtani a számlát a felelősöknek az Ukrajna felőli áramszolgáltatás kimaradásáért  - jelentette ki hétfőn Zaur Szmirnov, a nemzetiségek közötti kapcsolatokkal és deportáltakkal foglalkozó úgynevezett állami bizottság vezetője. 
Le Bourget | Megállapodást szorgalmaztak a világ vezetői az ENSZ 21. klímakonferenciájának nyitónapján elmondott beszédeikben.

Menekültek

Prága | A CVVM prágai közvélemény-kutató intézet szerint a közép-európai országok körül legkevésbé a szlovákok, leginkább a magyarok a megértőek a menekültekkel.
További négyezer menekültet várnak hétfőn Athén kikötőjébe, Pireuszba Híosz és Leszbosz görög szigetről, miután az időjárás ismét kedvezőbb lett, és a tengeren át érkező menekültek átmenetileg megcsappant száma ismét növekszik - jelentette a görög média.
Brüsszel | Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozó keretében azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához, és felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is. 

Kultúra

Még a főszerepet alakító Harrison Ford 80. születésnapja előtt leforgatná az Indiana Jones-filmsorozat ötödik részét Steven Spielberg. 
"Ha kell, valahogy mindig összeszedem magam, meg is csinálom, ami a dolgom, de ami utána jön…" Interjúnk Törőcsik Marival.
A szlovák filmművészetben divat rajongani a magyarokért, és ennek tradíciója van. Szomszédok, Barackliget, Köszönöm jól vagyok – újabb magyar arcok a szlovák vásznon. 

Vélemény

Elfogták Pozsonyban a „kakifantomot”, aki nőket támadott meg és bekente az arcukat, hajukat ürülékkel. Egy 24 éves, jóképű fiatalember, mellesleg a hadsereg egyik befolyásos tábornokának a fia. 

Képzeljük el, amint valaki a vízvezeték-főnyomócső eltörésekor egy mokkáskanállal próbálná kimeregetni a folyamatosan gyarapodó áradatot. A hevesebb vérmérsékletű olvasók akár elmeháborodottnak is tarthatnák, de azt illetően, hogy a módszer nem kellően hatékony, vélhetően közmegegyezés alakulna ki.

Štúr-szobrot szeretne állítani a Matica slovenská Párkányban. Az ok, hogy szlovákul éppen e város viseli az idén 200 éve született nemzetébresztő nevét. 

Pártsajtó

1
A Híd a sajtóban megjelent somorjai esettel kapcsolatban, leszögezi, hogy elítél minden olyan lépést, amely mások alkotmányos jogainak megsértésére irányul, és ebből hátrányos következményei származhatnak.
Pozsony | Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője szerint a kormány az egészségügyben elpocsékolta idejét és az egészségügyi miniszter most is csak a homokba dugja a fejét.
Nagyszombat (Trnava) | A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat (Nagyszombat megye) képviselő-testülete november 25-i ülésén a kerület 2016. évi költségvetését tárgyalta. 

Filmek

A szlovák filmművészetben divat rajongani a magyarokért, és ennek tradíciója van. Szomszédok, Barackliget, Köszönöm jól vagyok – újabb magyar arcok a szlovák vásznon. 
Woody Allen Oscar-díjas amerikai rendező-színész, az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója december 1-jén ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Sydney | A tervek szerint két év múlva, 2017 októberében kerül a mozikba a legendás Alien-filmsorozat új része, amelynek forgatási munkálatai 2016 márciusában kezdődnek Ausztráliában.
Zágráb | A Saul fia, Nemes Jeles László filmje nyerte szombaton a zágrábi filmfesztivál játékfilmeknek járó Arany Babakocsi-díjat.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Az Új Szó aktuális címlapja

Iraki keresztényeket fogadunk

Jövőre olcsóbb a gáz és az áram

A Sieť 40 képviselői helyet szeretne

Lejtőn a hazai szőlőtermesztők

 

Aktuális melléklet

Focitipp

Jamie Vardy: a jövő embere vagy a szerencse fia?

Felmászni a futballtérképre: Eb-gyorstalpaló

Vasárnap

A Vasárnap legfrisebb címlapja

Események

h k sz cs p sz v
11
21
34
44
55
612
714
83
93
1110
2512
11
21
31
41
51
61

A nap mondata

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnapi csúcstalálkozója előtt

Napi árfolyam

Angol font 0,7029
Cseh korona 27,0240
Horvát kuna 7,6230
Japán jen 129,7500
Kanadai dollár 1,4121
Lengyel zloty 4,2631
Magyar forint 312,0800
Román lej 4,4467
Svájci frank 1,0900
USA-dollár 1,0580