Az eredetileg becsültnél mintegy 15 ezerrel több „régi nyugdíjasnak” emelkedhet a járadéka jövőre. 

Közélet

Pozsony | Meg kell változtatni a szlovákiai sporttörvénynek azt a részét, amely tiltja, hogy szurkolók a sporteseményekre idegen országok zászlóit vagy állami szimbólumait vigyék be - sürgették a Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselői Pozsonyban tartott szerdai sajtótájékoztatójukon.
Pozsony | Januártól a törvényben meghatározott módon újra emelkedik a nyugdíjkorhatár: már 62 évesen és 139 naposan lehet nyugdíjba vonulni. 
Eperjes | Már a szlovák légierő részét képezi a két amerikai gyártású UH–60M Black Hawk helikopter, vezetésükre négy legénység van kiképezve. 
A törvény jövőre léphet életbe, minimum 15 eurós kiadással kell számolni.
A párt azt mondja, nem pártsajtót akar létrehozni a magyar kormánytól kapott pénzből. 
1
Pozsony | Szlovákia lakosságának harmada elfogy a következő 83 évben, Magyarországon a fogyás még erősebb lesz.
4
Dunaszerdahely | Szlovákiában a déli (magyarok lakta) régiók elszegényítése egy tudatos folyamat a rendszerváltoztatás óta, s ez ellen tenni kell - jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke.

Sport

Barcelona | Aggódhatnak a Real-drukkerek is, és nem csak a világ legnagyobb látványossága miatt.
Torino | Dani Alves, a Juventus brazil válogatott labdarúgója megerősítette, hogy távozik a klubtól.
Dunaszerdahely | A DAC futballcsapata tegnap hatnapos ausztriai edzőtáborozásra utazott.
Bénes László mindhárom csoportmeccsen csereként kapott lehetőséget az U21-es Eb-n.

Panoráma

Nevada | Sikerült helikopterrel kimenteni egy nevadai férfit a kaliforniai Yuba folyóból, még azelőtt, hogy a heves sodrás lesodorta volna egy 25 méteres vízesésen. 
Zágrád | Az áprilisi öt százalékos növekedés után újabb tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak július 1-jétől.
New York | Kétmilliárd aktív felhasználója van havonta a Facebooknak – jelentette be Mark Zuckerberg, a cég alapító-vezérigazgatója.

Kvízek

A Google segítségével elferdítettük neves költőink híres verseit. A Google fordítójában magyarról szlovákra, majd vissza fordítottuk a költeményeket. Néhol vicces, néhol zagyva, de azért felismerhető eredmények születtek. Felismered a verseket? Katt!
Egy filmben éppen olyan fontos a karakteres és emlékezetes gonosz, mint a főszereplő. Akad is a filmtörténelemben jópár olyan főgonosz, aki megmaradt emlékezetünkben. Ezekből válogattunk. Felismered őket? Katt!

Régió

Dunaszerdahely | Hétfőn leleplezték Makovecz Imre emléktábláját a városi hivatal falán. Makovecz Imre tervezte meg Dunaszerdahely központjának mai arculatát.
Pozsony | Állatkínzás ügyében nyomoz a pozsonyi rendőrség, és a nyilvánosság segítségét kérik a képen látható kutya gazdájának megtalálásában.
Dévény | A 907. évi Pozsonyi csata 1110. évfordulója alkalmából július 2-án megemlékezés lesz a dévényi vár alatt.
Párkány | Július közepén vehetik birtokba a gyerekek a Sport utcai játszóteret, amelynek felújítását áprilisban hagyta jóvá az önkormányzat. A teljes rekonstrukció 60 ezer euróba kerül. 

Külföld

Bejrút | Legalább harminc polgári személy halt meg szerdán az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) ellenőrzése alatt álló egyik kelet-szíriai település elleni légicsapásokban.
Moszkva | A zsarolóvírusnak, amely az elmúlt két nap folyamán számos országban támadott meg szervereket, a Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég az ExPetr nevet adta.
Brüsszel | Már harmadik egymást követő éve emelkednek a katonai kiadások a NATO európai tagállamaiban és Kanadában, ezen időszak alatt csaknem 46 milliárd dollárral nőtt ezen országok védelmi költségvetése.
1
Brüsszel | Orbán Viktor magyar miniszterelnök és korábbi szövetségese, Simicska Lajos viszonyáról közölt terjedelmes cikket a Politico brüsszeli híroldal.

Kultúra

Budapest | Egymilliárd forintot ad a magyar kormány az Arany János Toldi című költeménye alapján készülő 12 részes rajzfilmsorozatra.
Los Angeles | Ötvenhat éves korában elhunyt Michael Nyqvist svéd színész, a Millenmium-filmsorozat sztárja, halálát tüdőrák okozta.
Komárom | Az utóbbi évtized talán lekompaktabb, legösszeszedettebb, legmagasabb művészi szintet elérő évadaként értékelte a 2016/17-es szezont Tóth Tibor igazgató.

Szalon

TÁRCA A SZALONBANGyőrffy Ákos: A pokol
Felszállunk kisebbik fiammal a helyi busz egyik délutáni járatára. A sofőr mellett ott álldogál egy férfi, aki az utcánkban lakik, de életemben egy szót sem váltottam vele. 
Két közéleti könyvbe fogtam bele, miután letettem Olga Tokarczuk lengyel író Őskor és más idők című misztikus regényét. 
Macron diadalmenete nagy követ gördített le a populizmustól rettegők szívéről. De valóban itt az ideje a pezsgőbontásnak? 

Vélemény

Bugár Béla azt a szerepet játssza Robert Fico harmadik kormányában, ami az elsőben Ján Slotának jutott. 

Az ingyenesség illúziója, szocializmus, hatalmas korrupció. Halmozódó adósságok, rendre ismétlődő állami mentőövek, és már 11 éve a Smer által vezényelt, a rossz rendszert bebetonozó pangás időszaka.

Amikor Bandika és Ervin egy reggel a rádióból megtudták, hogy a hivatalos irányvonal szerint a múlt az új jelen, arra jutottak, hogy nem bírják tovább: rajtaütnek a helyzeten a maguk szerény, illedelmes, innovatív módján. 

Pártsajtó

A párt azt mondja, nem pártsajtót akar létrehozni a magyar kormánytól kapott pénzből. 
2
Bugár Béla, a Híd elnökének írása az RTVS vezérigazgatójának megválasztása körüli eseményekről.
Pozsony | Több aszisztens az iskolákban, a hátrányos helyzetű gyerekek óvodai támogatása, a diagnosztikai intézmények állapotának normalizálása, vagy a nemzetiségi iskolába járó gyerekek utazási támogatása. 

Filmek

Budapest | Több mint három hónappal a bemutatóját követően is jelentős az érdeklődés a Kincsem című romantikus kalandfilm iránt a magyar mozikban: Herendi Gábor alkotása átlépte a 400 ezres nézőszámot a hétvégén - közölte az MTI-vel a film forgalmazója hétfőn.  
Tereza Nvotová Mocsok című első játékfilmjében a nemi erőszak problémájával foglalkozik. Azzal, hogyan dolgozza fel az eseményt az áldozat, s hogy milyen könnyedén lép rajta túl az elkövető.
Elképesztően látványos film a Jupiter holdja, ötpercenként esik le az állunk az operatőri bravúroktól, és a tekintélyes büdzsét is érezni minden kockán. 
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Programajánló

Az Új Szó aktuális címlapja

Csip lesz minden kutyában 
 
Jövőre 62 év 139 nap lesz a nyugdíjkorhatár 
 
Regionális sajtóhálózatot épít az MKP
 
Változik az egész agrártámogatás 
 
Ősszel tankönyvhiány lehet 

Vasárnap

A Vasárnap legfrisebb címlapja

Napi árfolyam

Angol font 0,8837
Cseh korona 26,2700
Horvát kuna 7,4070
Japán jen 126,1600
Kanadai dollár 1,4895
Lengyel zloty 4,2151
Magyar forint 309,4000
Román lej 4,5635
Svájci frank 1,0883
USA-dollár 1,1278