Pozsony |

Az Iszlám Állam terrorszervezet állítólag Szlovákiát is besorolta ellenségei közé. 

Kvízek

Melyik városban vagyunk, ha Ferencvárosban sétálunk? Ez a kérdés túl könnyű lenne, de ha ismeri a világ nagyvárosainak népszerű negyedeit, élvezni fogja ezt a kvízt is. 
A hét elején egy nehéz kvízt készítettünk, most ezt ellensúlyozva egy könnyű, közmondásos kvízzel hangolódunk a hétvégére.  

Közélet

Ott telepedett le, ahonnan mindenki menekül. Jászberényi Sándor költő, író, haditudósító mostanában a szíriai harctereket járja. 
Pozsony/Zsolna | Januártól emelkedik az egészségügyi dolgozók fizetése, az erre vonatkozó törvénymódosítást mai ülésén fogadta el a parlament. Az egészségügyi dolgozók képviselői elégedetlenek a módosítással, a zsolnai kórházban már több mint 200 nővér és szülésznő nyújtotta be a felmondását.  
Pozsony | A rendőrség soraiba a jövőben csak 21 éves kortól lehet belépni. A parlament ma elfogadta a rendőrségi törvény módosítását. 
1
Pozsony | Bős város lesz 2016. január 1-jétől. Az erről szóló kormányjavaslatot mai ülésén hagyta jóvá a parlament. 
Külföldön tanult, tíz évig az EU intézményeiben dolgozott, majd önként hazatért, hogy hazáját segítse. Nemrégiben a vajkai komp körüli botrány feltárásakor figyelt fel rá az ország. 

Gazdaság

1
Brüsszel | Veszélybe kerülhet az euró, ha a schengeni (útlevél-mentes) övezet lezárul. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg szerdán közzétett állásfoglalásában. 
Decembertől az Általános Hitelbank (VÚB) ügyfelei az okostelefonjuk útján is hitelt igényelhetnek, ráadásul mindennemű papírmunka nélkül.
Nemcsak az Egyiptomba, hanem a Franciaországba érkező turisták száma is jelentősen visszaesett az elmúlt hetek terrortámadásait követően. 

Sport

Szurkolóinak rasszista megnyilvánulása, illetve rendbontása miatt következő két hazai európai kupamérkőzésén zárt kapuk mögött kell pályára lépnie a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának.
Zakókat osztogattak a nagycsapatok a Bajnokok Ligája keddi meccsnapján. A Barca hatot, a Bayern és a Chelsea négyet lőtt, az Arsenal is beindult. Nézze meg a kedd legszebb találatait.
Sok gólt hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójának keddi játéknapja. Biztos csoportelső a Barcelona és a Bayern, 100 százalékos maradt a Zenit. Videókon mutatjuk a legszebb gólokat. 
Végakaratának megfelelően szűk családi körben végső nyugalomra helyezték Fülöp Mártont, a magyar labdarúgó-válogatott 32 éves korában elhunyt volt kapusát. 

Párizsi merénylet

Brüsszel | Négy napon át tartó üzemszünet után szerdán újraindult a metróközlekedés Brüsszelben, de a belga fővárosban továbbra is a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben.
Párizs | A november 13-ai párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud a merényleteket követő héten a La Défense üzleti negyedben akarta felrobbantani magát.
Brüsszel | Belgium nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki kedden a november 13-i párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetőjének, a szintén szökésben levő Salah Abdeslamnak a társa, Mohamed Abrini ellen.
Pozsony | A párizsi merényletsorozatot követően a rendőrség azzal a kéréssel fordul a lakossághoz, jelentsék, ha környezetükben gyanús személyeket látnak. 

Régió

Pozsony | Minimálbérnél magasabb összeget fizetett ki gyorshajtás miatt egy 22 éves férfi. A Nissan GTR sofőrjét a D2 autópályán 181 km/h-s sebességgel mérték be.
Rózsavölgy | A gázvezetéknek hajtott egy traktoros a Nagyszombat és Rózsavölgy (Ružindol) között, szántás közben. 
Felsőnémeti | Az asztalosok is beszálltak a cigarettacsempész üzletágba. Hétfőn a vámosok Felsőnémetinél egy deszkákat szállító kamiont vizsgáltak meg, előbb szkenner, majd keresőkutya segítségével. 
Kassa | El sem kezdődhettek a tárgyalások ma reggel a kassai bíróságokon, ugyanis a kerületi és járásbíróságoknak helyet adó épületet ismeretlen tettes bombarobbantással fenyegette meg. 

Panoráma

A KENO 10 szerdai, 7068. sorsolásának nyerőszámai a következők:
A Loto és a Joker szerdai sorsolásának nyerőszámai a következők:

Menekültek

Prága | A terrorizmus veszélye megközelítette Csehország határait, és naiv dolog azt hinni, hogy a migrációs hullám és a terrorizmus között nincs összefüggés - állította Miloš Zeman cseh köztársasági elnök. 
Isztambul | Egy nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország számos olyan szír menekültet utasított ki, akik legálisan érkeztek az ország határára, nem hagyva más megoldást nekik, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget.
Berlin | Németországban november eleje óta már csaknem 180 ezer illegális határátlépést regisztrált a szövetségi rendőrség hétfői sajtójelentések szerint. 
Nagymihály | Embercsempészeket vett őrizetbe a határőrség embercsempészet elleni egysége a nagymihályi járásbeli Fogas (Závatka) község határában. 

Kultúra

Idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Felvidéki Rockszínház, amelynek életre hívója és a mai napig meghatározó alakja, szervezője, rendezője és énekese Karkó Henriett.
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) szombati tisztújító közgyűlésén kilépett a szervezetből Beke Zsolt irodalomkritikus, szerkesztő, miután a jelen levő tagok leszavazták az egyik határozati javaslatát.
Az év irodalmi alkotása című pályázatban az a legjobb, hogy jeligés, azaz a zsűritagok sem tudják, kinek a művét olvassák és értékelik. 

Vélemény

A szlovák kormányfő a hétvégén végre elárulta az embereknek, mi is az oka annak, amiért állítólag „alábecsülik ezt az egész illegális migrációt”. Mindez „az emberi jogok és az emberiesség nevében történik”. 

A Fico-kormány közlekedési politikájának szinte minden lépése a magántársaságok, mindenekelőtt a RegioJet által teremtett konkurencia ellehetetlenítésére irányul.

Nem hagyta jóvá a parlament a kisebbségi alap létrehozását. Nem meglepő, hiszen a döntés a kormánypárt kezében volt, arról meg tudjuk, miként viszonyul a kisebbségekhez. Akkor meg minek is foglalkozunk vele? 

Pártsajtó

4
Pozsony | Solymos László, a Híd alelnöke szerint fontos pillanat volt a szlovákiai kisebbségek jövőjének szempontjából a mai parlamenti szavazás a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról, amelyet az egész ellenzék, és a kormánypárt néhány képviselője is támogatott.
9
Pozsony | Nem változik a kisebbségi kultúrák támogatási rendszere, a smeres képviselők zöme elutasította a Híd javaslatát a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásáról. 
Pozsony | Az OECD tagállamai közül Szlovákiában van a tanároknak legalacsonyabb fizetése, amely még a nemzeti gazdaság átlagbérének szintjét sem éri el. 

Filmek

Zágráb | A Saul fia, Nemes Jeles László filmje nyerte szombaton a zágrábi filmfesztivál játékfilmeknek járó Arany Babakocsi-díjat.
Velemi házának kapuját már az ősz első napjaiban bezárta, Törőcsik Mari azóta ismét budapesti életét éli. Elkezdte, majd orvosai tanácsára hirtelen be is fejezte Az öreg és a tenger próbáit Anatolij Vasziljevvel, orosz színházi harcostársával. 
Továbbra is a 007 Spectre - A Fantom visszatér című Bond-film érdekli legjobban az észak-amerikai nézőket: a film a hétvégén 35,4 millió dolláros  jegyeladással növelte bevételeit és ezzel második hete vezeti a kasszasikerlistát.
Akármelyik szuperhős is költözik a mozivászonra, egyikük sem lesz olyan kemény és maszkulin, mint ő. A Kingsman és az U.N.C.L.E emberei együtt-véve sem olyan stílusosak, mint Bond. James Bond. Őfelsége titkos ügynöke.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Aktuális melléklet

Agro

Jó tápanyaggal a jó tejtermelésért

Hátrányos helyzetben a hazai állattenyésztők

Vasárnap

Események

h k sz cs p sz v
12
28
32
46
57
610
74
83
93
13
23
33
43
53

A nap mondata

Sepp Blatter, a FIFA eltiltott elnöke saját bevallása szerint közel volt a halálhoz, amikor a hónap közepén kórházban kezelték

Napi árfolyam

Angol font 0,7062
Cseh korona 27,0330
Horvát kuna 7,6335
Japán jen 130,5200
Kanadai dollár 1,4229
Lengyel zloty 4,2607
Magyar forint 311,8900
Román lej 4,4467
Svájci frank 1,0832
USA-dollár 1,0651