2

Harminc éve él Magyarországon, ő volt az első nyugat-európai tudósító Kelet-Euró-pában. Könyvet írt a rendszerváltozás időszakáról, jól ismeri Orbán Viktort, Ceausescu azonban nem nyilatkozott neki. 

Apróhirdetések

Folyamatosan frissülő apróhirdetések. Eladó, kiadó, ingatlan, autó, szolgáltatás, állás és még sok egyéb más! Frissítve 2016.07.29..

Közélet

Közel 150 ember vett részt a „Tiltakozás a Pozsonyban rendezett ferdék felvonulása ellen” nevet hordozó felvonuláson, amely békésen ért véget a pozsonyi Óvárosban. 
Pozsony | A pozsonyi vasútállomáson kezdtek gyülekezni a ĽSNS azon támogatói, akik tüntetni érkeztek a szombaton megrendezendő LGBTI Pride felvonulás ellen.
Pozsony | Örülhet, aki nem ezekre a napokra tervezte be horvátországi nyaralását. Ugyanis ezen a hétvégén várják az idei nyári szezon legtöbb turistáját az Adriánál.
Egy pszichoterapeuta szerint minden migráns lelki állapotát fel kellene mérni, hogy az érintett veszélyt jelent-e, vagy sem.
Pozsony | Eljárást indított a Kiszucai Ellenállás alapítója, és több „Európa iszlamizációja” elleni menet fő szervezője, Marián Magát ellen a rendőrség. 
Pozsony | Hat hónapja indította el az Europol a tagországok legkeresettebb körözött bűnözőinek arcképcsarnokát, az eumostwanted.eu weboldalt. 
2
Pozsony | Szlovákia nem tartozik az elsődleges terrorista célpontok közé, de a terrortámadás lehetőségét nem lehet kizárni. 
Pozsony | A németországi és franciaországi terrortámadások rosszul voltak megtervezve – véli Štefan Hamran. 

Sport

Los Angeles | Tizenhét érmet, öt aranyat, valamint hat-hat ezüstöt és bronzot jósol a magyaroknak a jövő pénteken kezdődő riói olimpián az AP amerikai hírügynökség. 
Puebla | Kirabolták a riói olimpiára készülő argentin labdarúgó-válogatottat, mialatt éppen felkészülési mérkőzést játszott Mexikóban.
Madrid | Elhagyja a Sevillát és az Atlético Madrid játékosaként folytatja futballpályafutását Kevin Gameiro.
Hockenheim | Nico Rosberg, a Mercedes pilótája nyerte a Forma-1-es Német Nagydíj szombati időmérő edzését, így vasárnap ő indulhat az első rajtkockából.

Kvízek

Akár járt ott, akár nem, legalább képeslapon, prospektusban vagy fényképen találkozott már velük. Felismeri őket egy képről? Kiránduljon egyet kvízünkkel Európa turistaparadicsomaiban! 
Mire emlékszik még a labdarúgó-Európa-bajnokságról? Hogy a portugálok a bajnoki címig döcögtek? Hogy a magyar foci feltámadt? Ez így túl könnyű. Nézzünk néhány más részletet!

Régió

Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) | Szombat reggel egy halálos baleset történt Liptószentmiklóson – egy 20 éves férfit ütött el a vonat.
Komárom | Augusztus közepén kezdődik és várhatóan október végéig tart az egykori megyeháza Megye utca felőli, igen rossz állapotban lévő homlokzata középső, leglátványosabb részének restaurálása.
Besztercebánya | Jogerősen négyévi szabadságvesztésre ítélte ma a Besztercebányai Kerületi Bíróság a 30 éves, szécsénkei Peter Laukót. 
Dunaújfalu | Tatra tehergépkocsi és mentő ütközött össze ma 11.30-kor a szenci járásbeli Dunaújfalu (Nová Dedinka) községben. 
Pozsony | Viharok miatt adott ki mára első és második fokozatú meteorológiai riasztást a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.  Ma Északnyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákiában várhatók viharok.

Külföld

Jereván | Lelőtt egy rendőrt az örmény fővárosban az ottani rendőrkapitányságot két hete megszállva tartó, túszszedő fegyveres csoport egyik tagja, miután lejárt a rájuk vonatkozó, a hatóságok által szabott ultimátum. 
Isztambul | Török bíróságok szombaton több mint 800 sorkatona szabadon engedését rendelték el, akiket a július 15-én történt sikertelen hatalomátvételi kísérlet nyomán indult vizsgálatok miatt vettek őrizetbe a hatóságok - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Abdel Malik Petitjean volt az egyik, aki Franciaország északi részén több embert is túszul ejtettek, majd egy papnak elvágták a torkát. Nevelőapja szerint a féltestvére annyira ragaszkodott a fiúhoz, hogy akár bosszút is állhat érte. 

Gazdaság

Reno | A Tesla Európában és Kínában, valamint máshol Ázsiában is tervez óriás akkumulátorgyárakat építeni - jelentette be Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szombaton.
London | Az Európai Bankhatóság (EBA) legújabb stressztesztje alapján az európai nagybankok zöme talpon maradna egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén.
Pozsony | Szlovákia tavaly az uniós költségvetési támogatások harmadik legnagyobb haszonélvezője volt az Európai Unió 28 tagországa közül.

Panoráma

Texas | Tüzet fogott, majd lezuhant szombaton egy legalább 16 személyt szállító hőlégballon az amerikai Texas államban, tisztségviselők szerint a szerencsétlenségnek feltehetően nincsenek túlélői.
Krakkó | Az egyháznak nyitottan és gyengédséggel kell segítenie a legelesettebbeket - hangsúlyozta Ferenc pápa szombaton azon a zártkörű szentmisén, amelyet a krakkói II. János Pál szentélyben lengyel papok, szerzetesek és kispapok jelenlétében mutatott be.

Kultúra

Natasa magányos. Nincsenek barátnői. Férfi sincs az életé-ben. Elmúlt ötven, és még mindig az édesanyjával él, aki önmagával és a lányával szemben is szigorú. A vallása miatt. Natasát csak ő szereti. 
Francois Kollar (1904–1979), a kereskedelmi és a művészi fotográfia világhírű képviselője. Nagy retrospektív kiállítása szeptember 11-ig látható a Szlovák Nemzeti Galériában. 
Augusztus 2-án kezdődik Magyarország talán legemberközelibb összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan. A villányi borvidék öt falujában öt nap alatt több mint 600 különböző program várja az érdeklődőket.

Vélemény

Van nekem egy kedves kollégám, aki a magyar nyelv védelmében harcba száll még a nyelvészekkel is, akik szerint nyugodtan mondhatunk obcsánszkit meg horcsicát, mert az ilyen kifejezések normális velejárói egy más néppel való együttélésnek, ugyanis a nyelvünk idomul a környezetünkhöz. 

Nem, sem Boris Zala, sem Monika Flašíková-Beňová nem jós, csupán ismeri a közelmúlt szlovákiai pártpolitikáját és „nekünk már mindegy” alapon szabadjára engedi a száját. 

Sajnos nem tudtam élőben megnézni a tv2 szerda esti Tények című híradónak álcázott műsorát, pedig terveztem. Véletlenül elkaptam ugyanis egy beharangozó végét előző este, amiből mintha az derült volna ki, hogy Angela Merkel és Theresa May a világuralomra törő Illuminátusok társaság tagja. 

Pártsajtó

1
Igazán nincs könnyű helyzetben Jahnátek utódja az agrártárcánál, hiszen az agrárágazat és élelmiszeripar többéves agonizálása következtében, amely részint az előnytelen EU-s csatlakozási feltételek következménye is, Szlovákia élelmiszer-önellátottsága napjainkban mintegy 39 százalékos szintre csökkent - áll az MKP hozzánk eljuttatott sajtóanyagában.
8
Száz nap, vagy kétszáz, vagy ezer? Szinte mindegy. Ki hiszi el a mesét, hogy komolyan gondolja például a korrupció elleni harcot ez a kormánykoalíció, ha csontvázak esnek ki a szekrényből? 
A társadalmi és politikai stabilitást ígérő, társadalmi párbeszéden és strukturális reformokon alapuló, rendszerszerű változásokat tervező kormányprogram teljesítésének 100. napjához érkeztünk.

Filmek

Több nagy dél-indiai cég szabadnapot adott dolgozóinak péntekre, mivel ezen a napon kerül a mozikba a tamil nyelvű film buszsofőrből lett szupersztárjának, a rajongói által félistenként tisztelt Rajinikanth-nak a legújabb filmje.
Los Angeles | Szakítva a korábbi Star Wars-hagyományokkal, az űrsaga következő, VIII. része éppen ott folytatódik, ahol a VII. epizód véget ért - jelentették be a film alkotói egy londoni rajongói fórumon.
Párizs | Levették a francia mozik műsoráról a Bastille Day című, egy párizsi terrortámadásról szóló akcióthrillert a nizzai támadás után. 
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Az Új Szó aktuális címlapja

Könnyítés a pénztártagoknak 
 
Dugókra számítsanakaz Adriára indulók
 
Pozsony ma a szivárványos közösségé
 
Szombati vendég: Ján Hřebejk cseh filmrendező 
 

Aktuális melléklet

Presszó
Elfogadom a sorsom, de küzdök – Interjú Adriana Kmotríkovával
 
Theresa May is inkább a Downing Street 11-be költözik
 

Vasárnap

Események

h k sz cs p sz v
12
28
32
46
57
610
74
83
93
13
23
33
43
53

A nap mondata

Robert Fico válasza az újságíróknak a szántóföldön, miközben a Smerről kérdezték

Napi árfolyam

Angol font 0,8440
Cseh korona 27,0310
Horvát kuna 7,4875
Japán jen 114,8300
Kanadai dollár 1,4643
Lengyel zloty 4,3630
Magyar forint 312,1900
Román lej 4,4655
Svájci frank 1,0823
USA-dollár 1,1113