Ne is álmodjunk arról, hogy olcsóbb lesz a kenyér, az idei gabonatermés ugyan jobb, mint a tavalyi, rozsból azonban kevesebb termett – figyelmeztetnek a szlovákiai pékek, akik szerint még azt sem lehet kizárni, hogy újabb áremelések jönnek.

Állásajánlat

Nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező Leier Baustoffe SK s.r.o.  következő munkakörbe keres megfelelő jelölteket

Közélet»

Pozsony | Andrej Kiska államfő aláírta az áfáról szóló törvényt, melynek értelmében az áfa kulcsa 20 százalékon marad abban az esetben is, ha az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alá csökken. Kiska ugyan elismerte, hogy az áfatörvények módosítása a kormány feladatkörébe tartozik, másrészt viszont megjegyezte, hogy ilyen fontos jogszabályokról széleskörű szakmai vitát kellene folytatni.
Az év elejétől 107 olyan személy akarta átlépni a szlovák-ukrán határátkelőt Szobráncnál, akiknek nem voltak rendben az irataik, így a határőrök feltartóztatták őket.
Pozsony | Továbbra sem szólalhatnak fel a szlovák parlamentben a hazai EP-képviselők, közölte a házelnök. Flašíková Beňová csalódott, Sulík szerint így ne csodálkozzunk, ha alacsony marad a választási részvétel.
Pozsony | Egy toronyház ég Pozsonyban, a tűzoltóság nagy erőkkel vontult a helyszínre. Az eddigi hírek szerint egy irodaépület lángol a pozsonyi Vajnorská utcán.

Sport»

11.00 – M1: F–1 Magyar Nagydíj, 3. szabadedzés; 14.00 – M1, DAJTO: F–1 Magyar Nagydíj, időmérő; 14.15 – STV 2, EUROSPORT: Kerékpár, Tour de France, 20. szakasz; 16.30 – M1: Magyarország–Olaszország női vízilabda Eb-bronzmeccs
Budapest | A magyar és a szerb férfi válogatott küzd meg az aranyéremért a budapesti vízilabda Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, mivel a péntek esti másik elődöntőben a déli szomszéd csapata legyőzte Montenegró legjobbjait.
Az alábbiakban ismertetjük a KENO 10 pénteki húzásának nyerőszámait, emelkedő számsorrendben:

Külföld»

Vatikánváros | A vatikáni dolgozók menzáján ebédelt pénteken Ferenc pápa, aki váratlanul jelent meg és másokkal együtt sorba állt az ételért. A történtekről Franco Paini, a vatikáni menza szakácsa számolt be a Vatikáni Rádiónak.
Washington | Visszatérésre kényszerült Torontóba pénteken egy, a gép biztonságával kapcsolatban fenyegető kijelentéseket tett utasa miatt a s egy Panamába tartó járata - közölte híroldalán a CBC kanadai televízió.

Tablók anno»

A hontalanság éveit követően 1950. szeptember elsején újra megnyílt komáromi magyar gimnázium első érettségizett osztálya. Az igazgató Kocsis László, az osztályfőnök Szakál Imre volt. A gimnáziumba az egész ország területéről érkeztek diákok, összesen 175-en és mind a négy évfolyamban nyílt egy vagy két osztály.
A Galántai Általános Középiskola 1968-ban érettségizett diákjainak tablója. 1960 után változott az iskolarendszer, általános műveltséget nyújtó középiskolák váltották a tizenegy éves középiskolákat.
1954-ben érettségiztek a Kassai Magyar Tannyelvű Felső-ipariskola első növendékei. 1945 után, amikor a kassai ipari kapui bezárultak a magyar diákok előtt, ez volt az iskola első olyan osztálya, ahol 1950 óta anyanyelvükön tanulhattak a szlovákiai magyar tanulók. 

Miről ír a legújabb Vasárnap?»

Németország negyedszer vagy Argentína harmadszor? A jubileumi 20. labdarúgó-világbajnokság döntőjében választ kaptunk a kérdésre: a riói Maracanã Stadionban Mario Götze 113. percben lőtt gólját követően a németek örültek a címnek. 
Nincs kalapja, se ruhája, se cipője, karcsú, fényes teste teljesen fedetlen, de odaállhat aranymázzal leöntött amerikai nagybácsija mellé, szépségével, varázsával s a kezében tartott kristálygömbbel őt is legyőzi. 
Szlovákia mindig is vendégszerető országnak tartotta magát, de sem a nemzetközi kimutatások, sem a hozzánk érkező turisták száma szerint nem bizonyul annak. 

Maláj utasszállító tragédiája»

Nyilvánosságra hozta a Reuters hírügynökség azt a hangfelvételt, amelyen a Moszkva-barát szakadárok egyik parancsnoka elismeri, hogy Oroszországból érkezhetett az a Buk légvédelmi rakéta, amellyel feltételezések szerint a lázadók lelőtték a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítót.
Ottawa | Kanada újabb szankciókat vezetett be Oroszország és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok ellen. Ezúttal tíz oroszországi vállalat, illetve a Donyecki és Luhanszki szakadár "népköztársaság" nyolc vezetője került fel a kanadai szankciós listára.
Canberra/Harkiv | Ausztrália ötven rendőrt indított útnak csütörtökön Ukrajnába, a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínére a nyomok biztosítása végett - közölte csütörtökön Ausztrália miniszterelnöke.

Régió»

Fülek | Rövidesen három utcában építik ki az eddig hiányzó közvilágítást. Az utcák mellett a városi temető parkolóját és a terület egy részét is kivilágítják. Füleken 2005-ben széles körű rekonstrukció keretében tették gazdaságosabbá a közvilágítást.
Nyitra | A nyitrai kerületben garázdálkodik az az álrendőr, aki elsősorban nyugdíjasok pénzét viszi el egy állítólagos ellenőrzés után. Eddig három nyugdíjast megtakarításait vitte el. A rendőrség fokozott óvatosságot kér.
A hontalanság éveit követően 1950. szeptember elsején újra megnyílt komáromi magyar gimnázium első érettségizett osztálya. Az igazgató Kocsis László, az osztályfőnök Szakál Imre volt. A gimnáziumba az egész ország területéről érkeztek diákok, összesen 175-en és mind a négy évfolyamban nyílt egy vagy két osztály.
A Galántai Általános Középiskola 1968-ban érettségizett diákjainak tablója. 1960 után változott az iskolarendszer, általános műveltséget nyújtó középiskolák váltották a tizenegy éves középiskolákat.
Pozsony | Tűz ütött ki egy toronyházban. A pozsonyi Vajnorská utcai Polus bevásárlóközpont mögötti épület 16. emeletén csaptak fel a lángok. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre.
1954-ben érettségiztek a Kassai Magyar Tannyelvű Felső-ipariskola első növendékei. 1945 után, amikor a kassai ipari kapui bezárultak a magyar diákok előtt, ez volt az iskola első olyan osztálya, ahol 1950 óta anyanyelvükön tanulhattak a szlovákiai magyar tanulók. 
Galánta | Nem használhatják a kisgyerekes anyukák a Kodály Zoltán utcai posta felvonóját. Ha intéznivalójuk van a babakocsit cipelve kell megmászniuk a lépcsőt, vagy lent hagyják a gyereket.
Szenc | A vámosok hamis árut foglaltak le Szencen, az egyik legnépszerűbb ruházati boltban. A hamisítványok között az olyan ismert márkák másolatai voltak, mint a Burberry vagy az Abercrombie & Fitch.

Gazdaság»

Az alkalmazottak tetemes részének egy átlagos bevásárláshoz is egész napot kell dolgoznia, az alacsony fizetések miatt pedig egy lakás vagy autó vásárlása elérhetetlen álomnak tűnhet – derül ki a Postabank elemzéséből.
Pozsony | „Szlovákiában a végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása, amelynek az átlagos hektárhozama idén eléri az 5,17 tonnát, ami ugyan jobb, mint tavaly, a minőséggel azonban jelentős gondok vannak” – nyilatkozta Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. 
Berlin | Hackertámadás érte az Európai Központi Bankot (EKB), érzékeny adatok nem kerültek veszélybe - közölte csütörtökön a frankfurti intézmény.

Panoráma»

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szombaton az MTI-t. Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.
A nő testsúlyától függetlenül hatásos az esemény utáni tabletta - jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A szabályozásért felelős hatóság korábban kétségbe vonta, hogy a sürgősségi fogamzásgátlók a 75 kilogrammnál nagyobb testsúlyú nőknél is hatásosak-e.
Unod már, hogy a jó szelfid egyetlen jutalma pártucat lájk a Facebookon? Küldd be aktuális nyári szelfidet nekünk, s ha elég sokan szavaznak rá, értékes díjakat nyerhetsz! Igen, többet is! Itt és most. Kattints a fontos részletekért!  

Kultúra»

A huszonéves Mózes képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. A férfi váratlanul meghal, ám kísértetként visszatért fiához, aki minden áron szeretne megszabadulni a szellemtől. Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet fekete humorral mesél a gyászról, a szülői kontrollról és a felnőtté válásról. Az abszurd vígjáték a közelmúltban Karlovy Varyban debütált.
Róma | Húsz alkotás száll versenybe a legrégibb nemzetközi filmmustra, a 71. velencei filmfesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért augusztus 27. és szeptember 6. között - közölték csütörtökön a szervezők, akik kevesebb sztárvendéget, de több újdonságot ígérnek.
Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai filmszínésznő július 26-án lesz ötvenéves. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga: 

Vélemény

Hiába csökkennek az árak, a lakosság a felmérések szerint az áremelkedésnél jobban csak a munkanélküliségtől fél. A statisztikának pedig hinni lehet, hiszen nem a kormány állítja össze, hanem szakemberek, és az eredményeket független szakértők is megerősítik.

Szeretem böngészni az újságoknak azt a rovatát, amelyben megemlékeznek a híres emberek születésének vagy halálának évfordulójáról. Ám az utóbbi időben néha csodálkozom a szerkesztők válogatásán.

Végtelen sárdobálásnak tűnhet Radoslav Procházka és Igor Matovič pingpongozása a titokban feljátszott beszélgetés körül, tisztességes publicistának talán már foglalkoznia sem illene véle, lévén ez a bulvár dolga. Pedig nem így van. Erről az ügyről igenis kötelező írni!
 

Blogroll

Szavazás

Mi a véleménye az online társkeresőkről?

Mozipremier»

Mozipremierek 2014. július 24, Szlovákia: A szlovák mozikba ezen a héten csupán két premier lesz. Az egyik a Herkules című film, a másik pedig a cseh Zakázané uvolněni. 
Mozipremierek 2014. július 24, Magyarország: Megérkezik a mozikba az újabb Herkules film, ezúttal Dwayne Johnson főszereplésével. A héroszos film mellett még négy film premierje lesz a héten. 

Recept»

Hozzávalók – tészta: 4 dl víz, 1 tojás, csipet só, 50 dkg liszt, olaj a tepsihez; töltelék: 1 kg alma, 5 dkg dió, 5 dkg cukor, őrölt fahéj, 3 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg tejföl, porcukor; vaníliaszósz: 1 dkg vaníliáspuding-por, 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 5 dl tej. 
Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 kis pohár tejföl, 25 dkg vaj. A hozzávalókat összegyúrjuk, és pár órára vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük. 
Hozzávalók – mézes tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 ek. étolaj, 10 dkg olvasztott méz, 1 kk. szódabikarbóna, fahéj; piskótatészta: 5 tojás, 15 dkg cukor, 5 ek. víz, 20 dkg liszt, 1 sütőpor; krém: 6 dl tej, 2 cs. csokoládés puding, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor + lekvár, cukordara.
Hozzávalók: 70–80 dkg csirkemellfilé; pác: 2 pohár natúr joghurt, gyömbér, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 kk. fűszerpaprika, 1 kk. csilipor, 1 kk. őrölt köménymag, 1 kk. kurkuma, 1 kk. pirított édesköménymag, 1 kk. Cayenne-bors; a rizshez: 2 ek. olívaolaj, 2 közepes vöröshagyma, 2 fahéjrúd, 2 babérlevél, 8 szegfűszeg, 8 szem fekete bors, 40 dkg basmati rizs, 1 mk. sáfrány.

Zene»

Hétfőn a pozsonyi Nemzeti Teniszcsarnokban lép fel zenekarával Hugh Laurie, azaz Dr. House. A sorozat rajongói nyilván akkor is megtöltenék a termet, ha a brit színész sramlizenét játszana, vagy tangót táncolna. Ő azonban ennél jóval magasabbra tette a lécet.
Prága | Hetvenöt éves lesz hétfőn Karel Gott, akit a sajtó leggyakrabban "prágai csalogányként" emleget, de nem ritka a "Kelet Sinatrája", a "Prága aranyhangja" és a "cseh kultúra nagykövete" megnevezés sem.

Filmek»

Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai filmszínésznő július 26-án lesz ötvenéves. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga: 
Hat évvel az utolsó epizód bemutatása után, 2017 júliusában hajóznak be ismét a mozikba a Karib-tenger kalózai.
Robert Downey Jr., a Vasember-filmek sztárja kereste a legtöbbet a hollywoodi filmszínészek közül. A Forbes magazin szerint az utóbbi egy évben 75 millió dollár  volt a bevétele, és ezzel a tavalyi év után idén is listavezető lett.
Megkezdődött Hurghadában Tom Hanks új filmjének forgatása. Az A Hologram for the King című film egyes részeit a Vörös-tenger közkedvelt búvárterületein veszik fel - adta hírül a MENA egyiptomi hírügynökség.

Online játékok

Online játékok

Készítsd el a nyár legjobb selfie-jét. Tengerparton, strandon, napozás vagy fagyizás közben, rád bízzuk. A lényeg, hogy ne legyen mindennapi! Készíts selfie-t extrém pózban extrém helyen, pl. egy víz alatti fagyizásról! :-)

Az Új Szó aktuális címlapja»

Biztosan nem lesz olcsóbb a kenyér

Tavaly jobb volt élni Szlovákiában

További holttestek a lelőtt gép roncsai között

Szombati vendég: Karel Dobrý

Aktuális melléklet

Presszó

Szombaton Presszó

melléklettel

jelentkezünk!

Programajánló

Események»

h k sz cs p sz v
13
25
32
42
52
62
73
86
94
13
21
31

A nap száma»

38
Szlovákia a világon a 38. legélhetőbb ország

A nap mondata»

Jozef Badida elemző arról, hogy csökkentek ez Enel esélyei a villamosművek eladására, miután a rendőrség vizsgálódik a cégben

Napi árfolyam

Angol font 0,7912
Cseh korona 27,4820
Horvát kuna 7,6330
Japán jen 136,9700
Kanadai dollár 1,4472
Lengyel zloty 4,1435
Magyar forint 308,0600
Román lej 4,3973
Svájci frank 1,2152
USA-dollár 1,3440
Hasznos linkek Letölthető dokumentumok