Aki fasiszta eszméket vall és fasiszta szimbólumokat használ, az akkor is fasiszta, ha mindezt burkoltan, teszi - véli  Jakub Drábik történész.

Közélet

Prága | Csúcstalálkozót tartanak a visegrádi országcsoport (V4) kormányfői június 8-án Prágában, ezen Csehország jelképesen átadja Lengyelországnak a regionális csoportosulás soros elnöki tisztségét.
Pozsony | Két hónappal a kormány megalakulása után az ellenzék a belügyminiszter leváltására készül. Ilyen rövid idővel a választások után még nem kíséreltek meg minisztert leváltani.
Pozsony | A pozsonyi kerületi bíróság akarata ellenére szakította el anyjától Zoját, és ítélte az apja gondozásába. Kollár képviselőjének állítása szerint az apa többször is bántalmazta a kislányt, valamint szexuálisan is zaklatta őt. 
Pozsony | Elégedett Tomáš Drucker eddigi munkájával Robert Fico kormányfő. Szerinte jó döntés volt menedzsert kinevezni az egyik legproblematikusabb tárca élére. 
Pozsony | Az SaS és az OĽaNO indítványozni fogja Robert Kaliňák belügyminiszter leváltását - döntöttek a két ellenzéki párt képviselői az Ellenzéki Tanács első ülésén. 

Sport

Lelőtték szombaton Bryce Dejean-Jonest, az észak-amerikai bajnokságban (NBA) szereplő New Orleans Pelicans kosárlabdázóját.
Interneten molesztált fiatalkorú lányokat egy ötvenes éveiben járó kajakedző - a Blikk értesülései szerint.
Háromhelyes büntetést kapott a következő, kanadai futamra Danyiil Kvjat és Marcus Ericsson, mivel karambolt okoztak vasárnap a Forma-1-es Monacói Nagydíjon.

Panoráma

Varsó | A lengyel igazságügyi miniszter és főügyész bejelentette, hogy megfellebbezi azt a bírósági döntést, amely szerint nem adják ki Roman Polanskit az Egyesült Államoknak.
Ciudad Victoria | Alan Pulido mexikói labdarúgó kihasználta, hogy csak egy emberrabló őrizte 24 órával elrablása után, és egy ökölharc árán elvette a bűnöző pisztolyát és mobiltelefonját. 
Száz éve, 1916. május 31-én csapott össze az első világháború legnagyobb tengeri csatájában a német és a brit flotta a dániai Jütland-félsziget közelében. 

Gazdaság

Pozsony | Szlovákiában a lakosság nagy része ma már egyáltalán nem ódzkodik a reklamációtól: ha kiderül, hogy a vásárolt termék hibás, visszaviszik az üzletbe. 
Pozsony | Szlovákiában a lakosság nagy része csak akkor hajlandó befizetni egy nyaralásra, ha erre korábban megspórolt bizonyos összeget. Ilyen célra az emberek alig 9 százaléka venne fel hitelt. 
Pozsony | A földművelésügyi tárca előző vezetésének súlyos mulasztásai miatt Brüsszel 1,4 milliárd eurónyi mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás folyósítását állíthatja le.

Tablók viadala 2016

Elérkezett az igazság pillanata, most kiderül, melyik végzős osztályé a Felvidék legjobb tablója! Induljon a Tablók viadala, a tét 200+200 euró! 
Érettségiztek és jópofa tablótok van? Nyerjetek vele 400 eurót! Egyszerűbb, mint az érettségi! Fotózzátok le a tablót és küldjétek el nekünk! 

Kvízek

Összeszedtük az utóbbi 30 év legismertebb Bajnokok Ligája-döntős góljait. Megmutatjuk gifen, az ön feladata, hogy felismerje őket. BL-kvízünk. 
Szombaton jön a BL-döntő, ennek apropóján összeállítottunk egy kvízt a BEK és a BL fináléiról. Szereti a focit? Akkor ezt kedvelni fogja!  
Felicia, Octavia, Astra, Swift. Naponta találkozunk velük, használjuk őket, ám tudjuk, magyarul mit jelentenek? Kvízünk autósoknak és nyelvismerőknek. 

Régió

Fülek | Fülek város önkormányzata új parkolót épít a vár alatt, és átalakítja a vár körüli forgalmat, hogy jobb feltételeket biztosítson a turistáknak - közölte az önkormányzat sajtóreferense.
Besztercebánya | A besztercebányai rendőrség a lakosság segítségét kéri az 53 éves, besztercebányai illetőségű Tibor Bugár kézre kerítésében.
Kassa | Migléc és Kassa között egy 229 kilométer/órával száguldozó gyorshajtót kapcsolatak le a rendőrök vasárnap délután.
Vécse | A rendőrség bejelentette: a balesetet okozó nő ittas állapotban ült volán mögé, alkoholtesztje 2,5 ezrelékes véralkoholszintet mutatott.
Salgótarján | Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét tartják a hétvégén a Novohrad-Nógrád Geoparkban Salgótarján környékén és Dél-Szlovákiában.
Trencsén | Általános veszélyeztetés miatt indult eljárás az ellen a sofőr ellen, aki luxuskabriójával kilométereken keresztül akadályozta egy szirénázó gyorsmentő továbbhaladását. 

Külföld

Brüsszel | Egy, az Európai Unió valamely tagországában működő vállalkozás megtilthatja alkalmazottainak a muszlim fejkendő viselését a munkahelyen - foglalt állást az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. 
Kunduz | A szélsőséges tálibok meggyilkolták egy kisbusz utasait, és harminc embert túszul ejtettek kedden Afganisztán északi részén - közölte Szajjíd Mahmúd Danis, Kunduz tartomány kormányzójának szóvivője. 
Sydney/London | Világszerte 45,8 millióan kényszerülnek arra, hogy a modern kori rabszolgaság valamilyen formájában éljenek, közülük a legtöbben az ázsiai kontinensen.

Kultúra

Milyen a jó mese? Mennyit változott a kiadók, a szerzők, a szülők és a gyerekek hozzáállása ehhez a műfajhoz tájainkon, valamint tőlünk nyugatabbra? Erről beszélgettünk Budapesten Kovács Eszterrel, az idén tizenöt éves Pozsonyi Pagony kiadó főszerkesztőjével.
Nyolc éve folyamatosan nőnek a bakelitlemezek eladási számai az Egyesült Királyságban, a streaming oldalakról viszont még mindig sovány a bevétel.
Budapest | A hétköznapi hősök, felfedezők és az újítók lesznek idén a Múzeumok éjszakája főszereplői, akikkel június 25-én a magyar fővárosban csaknem 80 programon ismerkedhetnek meg a látogatók.

Vélemény

Új kormánykoalíció ide vagy oda, Fico továbbra is sarkosan fogalmaz az összes szimbolikus témában. A kormányfő távollétében a csendes egyezség jegyében jól megvoltak a kormánypártok, ismételt előtérbe kerülése pedig akár feszültséget is okozhat. 

Lassan három hónapja tetszhalott a Magyar Közösség Pártja. Az elbukott választások után lemondott a pártvezetés, a párt azóta gyakorlatilag csak önmagával foglalkozik. Nem egész két hét múlva új vezetése lesz, s elvileg elkezdődhetne a politikai munka is. 

Legyél rossz. Akkor hamarabb hazamehetünk – súgta oda ötéves fiának egy kisvárosi bankfiókban dolgozó ismerősöm.

Pártsajtó

Pozsony | Csicsai Gábor: a vágósertés felvásárlási ára ugyanolyan alacsony szinten mozog, mint a nyerstejé, de a vágómarha,  baromfi, illetve a tojás felvásárlói ára sem kedvezőbb a termelők számára. 
Pozsony | Peter Krajňák, a Híd által jelölt államtitkár vezetésével az iskolaügyi minisztérium az oktatási törvény módosításán dolgozik, aminek köszönhetően hamarosan megoldódhatna a vegyes területeken a kisiskolák problémája.
1
Brüsszel | Az európai parlamenti képviselő a mai, kivételes fontosságú belügyminiszteri csúccsal kapcsolatban adott ki sajtónyilakozatot.

Filmek

Elsöprő erejű színpadi alakítások, emlékezetes szinkronszerepek és nagy sikerű filmvígjátékok kötődnek Hevér Gábor nevéhez. Tíz évig volt a Nemzeti Színház tagja, 2013-tól a Vígszínházban játszik.
Budapest | Titokban érkezett, több héten át ismeretlen helyszíneken forgatott, és mesterien leplezett időpontban távozott Magyarországról Penélope Cruz, az Oscar-díjas spanyol színésznő, Almodóvar és Woody Allen nagy kedvence.
Cannes | Talán soha nem volt még annyira vitatott a zsűri döntése a cannes-i fesztiválon, mint vasárnap este. 
Cannes | A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Programajánló

Az Új Szó aktuális címlapja

Terror és sztrájka foci-Eb küszöbén 
 
Áll a kisebbségi támogatások fizetése
 
Nem sok jó vár a mezőgazdaságra 
 
Újszerű szlováknyelv-tanítás 
 

 

Aktuális melléklet

Focitipp
A szezon legjei – topligák  nagyító alatt 
 
Hajsza a győzelemért: az elveszített, majd újra megnyert bajnokság
 
Nagy Eb-történet: 2008, 2012

Vasárnap

A Vasárnap legfrisebb címlapja

Események

h k sz cs p sz v
13
25
32
42
52
62
73
86
94
13
21
31

A nap mondata

Milan Krajniak (Sme rodina) parlamenti képviselő az SaS és az Egyszerű Emberek által létrehozott Ellenzéki Tanácsról

Napi árfolyam

Angol font 0,7613
Cseh korona 27,0210
Horvát kuna 7,4848
Japán jen 123,8500
Kanadai dollár 1,4524
Lengyel zloty 4,3940
Magyar forint 313,8100
Román lej 4,5033
Svájci frank 1,1058
USA-dollár 1,1139