Az egységes uniós energiapiac létrehozása Szlovákia létérdeke, hiszen bármikor megismétlődhet egy a 2009-es hasonló gázválság – ez az egyik legfontosabb üzenete a tegnap megnyitott Közép-európai Energetikai Konferenciának.

Kvízek

A hét elején egy nehéz kvízt készítettünk, most ezt ellensúlyozva egy könnyű, közmondásos kvízzel hangolódunk a hétvégére.  
Sikerlistájuk alapján fel tudja ismerni a világ legjelentősebb focistáit? 10 kérdés, amely megtornáztatja a memóriatekervényeket. Profi drukkereknek ajánljuk!

Közélet

Pozsony | A rendőrség soraiba a jövőben csak 21 éves kortól lehet belépni. A parlament ma elfogadta a rendőrségi törvény módosítását. 
1
Pozsony | Bős város lesz 2016. január 1-jétől. Az erről szóló kormányjavaslatot mai ülésén hagyta jóvá a parlament. 
Külföldön tanult, tíz évig az EU intézményeiben dolgozott, majd önként hazatért, hogy hazáját segítse. Nemrégiben a vajkai komp körüli botrány feltárásakor figyelt fel rá az ország. 
Bazin | A Specializált Büntetőbíróság ma ítéletet hirdetett Eugen Čuňo volt kassai alpolgármester korrupciós ügyében. 
Pozsony | Egy szomszédi szóváltás lett Štefan Kuffa végzete: pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek lehagyja őt a választási listájáról.

Gazdaság

Berlin | Adócsalás gyanúja miatt ügyészségi eljárás indult kedden Németországban a Volkswagen (VW) több munkatársa ellen az autógyártó csoport dízelbotrányával összefüggésben.
Pozsony | Az idei szárazság az étolaj árára is rányomhatja a bélyegét, néhány régióból ugyan közepes terméshozamokat jeleznek, mások szerint azonban a szárazság az olajnövényekben is komoly kieséseket okozott.
Bár első ránézésre – minimum a képeken – úgy tűnhet, hogy az új Vitara elég nagy autó, a valóságban viszont kicsi, kompakt városi autót tisztelhetünk benne. 

Sport

Sok gólt hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójának keddi játéknapja. Biztos csoportelső a Barcelona és a Bayern, 100 százalékos maradt a Zenit. Videókon mutatjuk a legszebb gólokat. 
Végakaratának megfelelően szűk családi körben végső nyugalomra helyezték Fülöp Mártont, a magyar labdarúgó-válogatott 32 éves korában elhunyt volt kapusát. 
Bántja, hogy nem sikerült beverekednie magát a top 100-ba a világranglistán, de így is belekóstolhatott a legrangosabb tenisztornák légkörébe. A 25 éves nádszegi származású teniszezővel, Gombos Norberttel 2015-ös idényéről beszélgettünk.
Lekér | Igazán méltó keretek között zajlott a XX. Zelenyák Tizenhármas országúti futóverseny.

Párizsi merénylet

Párizs | A november 13-ai párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud a merényleteket követő héten a La Défense üzleti negyedben akarta felrobbantani magát.
Pozsony | A párizsi merényletsorozatot követően a rendőrség azzal a kéréssel fordul a lakossághoz, jelentsék, ha környezetükben gyanús személyeket látnak. 
Párizs | Robbanóövet találtak a Párizs déli részén fekvő Montrouge elővárosban - közölte a francia rendőrség hétfőn.
Párizs | A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt tíz napban 1072 helyen tartottak házkutatást, 139 embert állítottak elő, közülük 117-et vettek őrizetbe.

Régió

Zsolna | Bombafenyegetés miatt szakadt félbe ma a törvénykezés a Zsolnai Kerületi Bíróságon. Ismeretlen tettes betelefonált, és közölte, bomba van az épületben.
Kassa | Eltűntként keresi a rendőrség a 83 éves, kassai, Szent-Istványi Ildikót. A néni az Andraščík utcai nyugdíjasotthonból sétálni indult a közeli parkba. 
Pozsony | A párizsi merényletsorozatot követően a rendőrség azzal a kéréssel fordul a lakossághoz, jelentsék, ha környezetükben gyanús személyeket látnak. 
Ógyalla/Udvard | Pénteken az ógyallai kastélyban megállapodást írnak alá a települések polgármesterei az ógyallai és az udvardi községi rendőrségek együttműködéséről - tájékoztatott Ágh Péter, az udvardi községi hivatal vezetője.  

Panoráma

Lima | Jelentős, 7,5-es erősségű földrengést észleltek kedden Peruban, a Brazíliához és Bolíviához közeli térségben, de az ottani dzsungelvidék gyéren lakott, a rengés epicentuma pedig nagyon mélyen volt, így nem valószínű, hogy súlyos károk keletkeztek volna, és egyelőre személyi sérülésről sem érkezett hír.
Budapest | Konferenciát és rendhagyó köztéri kiállítást is rendeznek ma, a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapján. 

Menekültek

Prága | A terrorizmus veszélye megközelítette Csehország határait, és naiv dolog azt hinni, hogy a migrációs hullám és a terrorizmus között nincs összefüggés - állította Miloš Zeman cseh köztársasági elnök. 
Isztambul | Egy nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország számos olyan szír menekültet utasított ki, akik legálisan érkeztek az ország határára, nem hagyva más megoldást nekik, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget.
Berlin | Németországban november eleje óta már csaknem 180 ezer illegális határátlépést regisztrált a szövetségi rendőrség hétfői sajtójelentések szerint. 
Nagymihály | Embercsempészeket vett őrizetbe a határőrség embercsempészet elleni egysége a nagymihályi járásbeli Fogas (Závatka) község határában. 

Kultúra

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) szombati tisztújító közgyűlésén kilépett a szervezetből Beke Zsolt irodalomkritikus, szerkesztő, miután a jelen levő tagok leszavazták az egyik határozati javaslatát.
Az év irodalmi alkotása című pályázatban az a legjobb, hogy jeligés, azaz a zsűritagok sem tudják, kinek a művét olvassák és értékelik. 
Wroclaw | Lengyelország új kormánya néhány nappal hivatalba lépése után meg akarta akadályozni Elfride Jelinek A halál és a lányka című drámájának bemutatóját a wroclawi Lengyel Színházban.

Vélemény

Nem hagyta jóvá a parlament a kisebbségi alap létrehozását. Nem meglepő, hiszen a döntés a kormánypárt kezében volt, arról meg tudjuk, miként viszonyul a kisebbségekhez. Akkor meg minek is foglalkozunk vele? 

A magyar után a roma a második legnagyobb kisebbség az országban, ám politikai képviselete vagy semmilyen, vagy teljesen marginális. Az elmúlt huszonöt évben számos roma politikai párt létezett, de egyetlenegy sem volt képes meggyőzni a romákat arról, hogy saját közösségük érdekeit ő tudná képviselni, így rendre elbuktak. 

Voltak már sokkal nyugodtabb napjai Európának. A párizsi vérengzés után Hannoverben is robbantottak volna a terroristák, Brüsszel a hétvégén egyenesen elnéptelenedett a terrorveszély miatt, fokozódni látszik az össztársadalmi paranoia. A politikusok teljesen elveszítették realitásérzéküket, ismételten a határok kinyitása és lezárása a téma a közbeszédben. 

Pártsajtó

3
Pozsony | Solymos László, a Híd alelnöke szerint fontos pillanat volt a szlovákiai kisebbségek jövőjének szempontjából a mai parlamenti szavazás a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról, amelyet az egész ellenzék, és a kormánypárt néhány képviselője is támogatott.
6
Pozsony | Nem változik a kisebbségi kultúrák támogatási rendszere, a smeres képviselők zöme elutasította a Híd javaslatát a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásáról. 
Pozsony | Az OECD tagállamai közül Szlovákiában van a tanároknak legalacsonyabb fizetése, amely még a nemzeti gazdaság átlagbérének szintjét sem éri el. 

Filmek

Zágráb | A Saul fia, Nemes Jeles László filmje nyerte szombaton a zágrábi filmfesztivál játékfilmeknek járó Arany Babakocsi-díjat.
Velemi házának kapuját már az ősz első napjaiban bezárta, Törőcsik Mari azóta ismét budapesti életét éli. Elkezdte, majd orvosai tanácsára hirtelen be is fejezte Az öreg és a tenger próbáit Anatolij Vasziljevvel, orosz színházi harcostársával. 
Továbbra is a 007 Spectre - A Fantom visszatér című Bond-film érdekli legjobban az észak-amerikai nézőket: a film a hétvégén 35,4 millió dolláros  jegyeladással növelte bevételeit és ezzel második hete vezeti a kasszasikerlistát.
Akármelyik szuperhős is költözik a mozivászonra, egyikük sem lesz olyan kemény és maszkulin, mint ő. A Kingsman és az U.N.C.L.E emberei együtt-véve sem olyan stílusosak, mint Bond. James Bond. Őfelsége titkos ügynöke.
www.AutoAlkatreszek24.Hu

Az Új Szó aktuális címlapja

Elvetették a kisebbségi alapot

Lelőttek egy orosz vadászbombázót

Tízkor bezárhat a pozsonyi Óváros

Interjúnk egy haditudósítóval

Vasárnap

Események

h k sz cs p sz v
13
25
32
42
52
62
73
86
94
13
21
31

A nap mondata

Sepp Blatter, a FIFA eltiltott elnöke saját bevallása szerint közel volt a halálhoz, amikor a hónap közepén kórházban kezelték

Napi árfolyam

Angol font 0,7062
Cseh korona 27,0330
Horvát kuna 7,6335
Japán jen 130,5200
Kanadai dollár 1,4229
Lengyel zloty 4,2607
Magyar forint 311,8900
Román lej 4,4467
Svájci frank 1,0832
USA-dollár 1,0651